ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швеция планира нови ядрени реактори до 2035 г., ще сподели разходите

20.11.2023

СТОКХОЛМ, 16 ноември (Ройтерс) – Правителството на Швеция заяви в четвъртък, че има за цел да построи еквивалента на два нови конвенционални ядрени реактора до 2035 г., за да отговори на нарастващото търсене на чиста енергия от промишлеността и транспорта, и е готово да поеме част от разходите.

 

 

До 2045 г. правителството иска да има еквивалента на 10 нови реактора, някои от които вероятно ще бъдат малки модулни реактори (SMR), по-малки от конвенционалните реактори.

Министърът на енергетиката Еба Буш каза, че правителството планира „мащабно изграждане“ на нова ядрена енергетика до 2045 г.

„Това е решаващо за зеления преход, за работните места в Швеция и най-вече за благосъстоянието на нашите граждани“, каза тя пред репортери.

Страни като Полша, Чешката република и Великобритания гледат към разширяване на ядрената енергетика, докато обществата преминават към бъдеще без изкопаеми горива.

Но критиците посочиха огромните разходи и нежеланието на частния сектор да инвестира без гаранции или други стимули – като сделката на Великобритания с френския ядрен разработчик EDF за новата ѝ централа Hinkley Point C, която даде гаранции за цената.

Правителството на Швеция вече предложи 400 милиарда крони (37,71 милиарда долара) гаранции по заеми за подкрепа на нова ядрена енергетика, която според него е необходима за захранване на разработки като производство на стомана без изкопаеми горива, но каза, че сега е готово да поеме по-голяма част от тежестта.

„Гаранциите са много важни, но това няма да е достатъчно“, каза министърът на финансите Елизабет Свантесон. „За този тип инфраструктура ще се изисква държавата да вземе участие и да сподели риска.

Правителството каза, че все още не е решило какъв модел на финансиране ще възприеме, но подчерта, че частният сектор е готов да инвестира в изграждането на нови централи при подходящите обстоятелства.
Министърът на енергетиката Буш каза, че държавната Vattenfall, финландската Fortum и германската Uniper са сред проявилите интерес.

Швеция гласува да се отърве от ядрената енергетика през 1980 г. и има само шест от първоначалните 12 реактора, които все още са в експлоатация.

Настоящото дясно правителство иска да замени старите реактори и да разшири флота, за да стимулира електрификацията на индустрията и транспорта.

Правителството прогнозира, че търсенето на електроенергия ще нарасне до около 300 Twh към 2045 г. в резултат на прехода към общество без изкопаеми горива, спрямо около 140 Twh в момента.

($1 = 10,6072 шведски крони)

Източник: https://www.reuters.com/business/energy/sweden-plans-new-nuclear-reactors-by-2035-can-take-costs-2023-11-16/?fbclid=IwAR02CiGXdqZL-pqcTpIgxA2Mn4gXA_HDM6DirN8AE0e569FGwHbGMFElB7Q

Tags:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари