ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Заради престъпните действия на мошениците в енергоблок № 5 на Запорожката АЕЦ продължава изтичането на реагенти от първи във втори контур

17.11.2023

Поради невъзможност да се провери информацията в публикацията от независим източник ви предоставям превода на това съобщение само за информация без коментар.

 

 

В резултат на прехвърлянето на 5-ти енергоблок на временно окупираната АЕЦ в „горещо“ състояние – в нарушение на условията на лиценза на Държавната комисия за регулиране на атомната енергия и изискванията на Енергоатом – възникна инцидент с изтичане на реагенти от първия кръг на реактора към втория. Въпреки констатираните нарушения, окупационното ръководство не бърза да приведе блока в режим на „студен стоп“, използвайки генерираната от 5-ти енергоблок пара за отопление и задоволяване на собствените нужди на централата.

 

Поради некомпетентността на руския персонал, по-специално на началника на смяната на химическия цех, който загуби контрол върху насищането на филтрите на специалната обработка на водата, водата от първия кръг с разтвор на борна киселина постъпва в обезвъздушител на склада, а от там пак към всички парогенератори.

 

„Действията на рашистите са напълно некомпетентни. Усилията им да извадят от ремонт енергоблок № 3 и да го загреят до „топло“ състояние, за да изведат блок № 5 на „студено спиране“ е поредният опит за продължаване на ядреното изнудване и ощетяване на оборудване на още един енергоблок на АЕЦ“, подчерта президентът на ДП „НАЕК“ „Енергоатом“ Петро Котин.

 

Подобни действия на обитателите могат да доведат до загуба на целостта на парогенераторните тръби, което категорично не отговаря на изискванията за безопасна експлоатация на енергоблока на АЕЦ.

 

„С действията си нашествениците за пореден път застрашават безопасността на експлоатацията на станцията и причиняват постоянна деградация на оборудването и увеличаване на честотата на опасните случаи на нейни повреди. А това всеки момент може да доведе до извънредна ситуация“, добави шефът на Енергоатом.

 

Припомняме, че в Запорожката АЕЦ вече възникнаха редица извънредни ситуации заради нарушаване на лицензионните условия от обитателите, „най-прясната“ от които беше на 14 ноември 2023 г. Частично затъмнение се случи поради некомпетентността на руските нашественици и служители на държавната корпорация Росатом. Обезточен е енергоблок №6 на ЗАЕС, поради което са задействани дизелгенераторите и системите за безопасност. Блокът беше в този режим 90 минути…

 

По-рано бе регистрирана опасност при енергоблок №4. В резултат на нагряването му е изтекъл радиоактивен топлоносител (вода) от първи във втори контур, което е нарушение на една от бариерите за разпространение на радиоактивно замърсяване.

 

Подобна ситуация се случи и при опит за „загряване“ на енергоблок №6. В допълнение, лошото решение на сегашните „рулеви“ на станцията да я преведат в „горещо“ състояние доведе до значително увеличение на течните радиоактивни отпадъци на площадката на станцията, което носи потенциална вреда за персонала, населението и заобикаляща среда.

Източник: https://t.me/energoatom_ua/15716?fbclid=IwAR2ja8g-prtu7zho17pggkdlsygPZYEPb072PsoAYDQJIVsIKIbHFHoxclk

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари