ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядрената индустрия съзира „огромен“ обрат и допълнително ускорени планове за растеж след енергийната криза.

16.11.2023

Първата вълна от нови ядрени проекти ще започне да функционира до 2030 г., като 61 в момента са в процес на изграждане по целия свят, казва ръководителят на индустриалната асоциация

Индустрията на ядрената енергия претърпя „огромен“ обрат през последните години и плановете за по-нататъшен растеж по света се ускориха с енергийната криза, тъй като енергийната сигурност се превърна в основен приоритет за страните, каза генералният директор на Световната ядрена асоциация пред Anadolu в ексклузивно интервю.

 

 

Глобалният капацитет на ядрената енергетика се предвижда да достигне до 931 гигавата до 2040 г., което е 2,5 пъти увеличение от сегашния капацитет, каза Сама Билбао и Леон.

Последният доклад на Световната ядрена асоциация гласи, че сегашният капацитет на ядрената енергия е 391 гигавата. До 2040 г. капацитетът се очаква да достигне 686 гигавата при референтния сценарий на доклада и 931 гигавата при горния сценарий.

Тези прогнози представляват увеличение от 71 гигавата в референтния сценарий и 92 гигавата в горния сценарий от изданието на доклада за 2021 г.

„Държавите осъзнаха, че няма начин да изпълнят обещанията си за нетно нула, без да включат известно количество ядрена енергия в микса. Въпреки това, плановете за растеж в индустрията се ускориха с енергийната криза“, каза Билбао и Леон.

Декарбонизацията беше приоритет, особено в глобалния север, но енергийната сигурност стана по-сериозна грижа след енергийната криза, каза тя.

След войната на Русия в Украйна и санкциите на западните страни срещу Русия, енергийната криза удари Европа поради много ниските доставки на природен газ от нейния основен източник на доставки. Европа се опитва да пренасочи своите енергийни доставки от възобновяеми към ядрени, докато ефектите от енергийната криза все още се усещат.

„Ето защо много държави, които използват ядрена енергия, решиха да продължат да удължават живота на съществуващия флот толкова дълго, колкото е възможно. Страните в цяла Европа разширяват капацитета“, обясни Билбао и Леон.

Белгия се очертава като една от страните, които забавят плановете си за поетапно спиране на ядрената енергетика до 2025 г., като удължиха живота на по един от своите реактори в две атомни електроцентрали с 10 години.

„Въпреки факта, че всички чуват за Германия и постепенното ѝ отказване от ядрена енергия, реалността е, че повечето страни в Европа планират да продължат да използват ядрена енергетика, като същевременно я разширяват. Обединеното кралство, Франция, Швеция, Холандия, Чехия, Словакия, Румъния , Естония, Словения и Хърватия са сред страните с по-нататъшни планове за растеж“, каза Билбао и Леон.

Тези държави се ориентират към ядрената енергия се основават на целите, поставени от Европейската комисия за увеличаване на ядрения капацитет с 50% до 2050 г. и плановете на Комисията да създаде индустриален алианс, посветен на малките модулни реактори в началото на 2024 г.

Определяйки процеса „като огромен обрат“ в ядрената индустрия, тя отбеляза, че това е така не само в Европа, но и в много други нации, включително Южна Корея, Япония, Индия и Северна Америка.

Първата вълна от нови електроцентрали ще заработи до 2030 г

Билбао и Леон потвърди, че има първа вълна от нови ядрени проекти, които ще бъдат пуснати в експлоатация до 2030 г., с 61 атомни електроцентрали в процес на изграждане по целия свят.

„Някои от проектите в тази първа вълна са в Северна Америка, докато много са в Европа, включително Турция с атомната електроцентрала Akkuyu. Очакваме първият блок на Akkuyu да започне работа през следващата година. Това е много добро развитие и другите блокове ще последват скоро“, отбеляза Bilbao y Leon.

„Със сигурност смятам, че очакваме и четирите да заработят преди 2030 г. Вярвам, че има други допълнителни проекти за растеж в Турция.“

Akkuyu е първата атомна електроцентрала в страната с мощност от 4,8 гигавата в четири блока.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар обяви плановете си да разполага с над 20 гигавата ядрени енергийни мощности в страната до края на 2050 г.

„Достъпът на ядрената индустрия до достъпно финансиране е от решаващо значение“

Билбао и Леон каза, че когато планираните и в процес на изграждане проекти успеят и покажат, че ядрената индустрия „може да постигне срок и бюджет“, финансовата общност ще започне да предоставя значително по-евтини кредити на ядрения сектор.

„Ядрените проекти са големи капиталови инвестиции и е от съществено значение да имате достъп до достъпно финансиране. Сега има схващане във финансовата общност, че ядрените проекти може да са финансово рискови. Ето защо виждаме относително висока среднопретеглена цена.
Тъй като започваме да виждаме успеха на ядрените проекти, мисля, че среднопретеглената цена на капитала ще спадне почти наполовина до нивото, което достигат вятърните и слънчевите проекти.“

Източник: https://www.aa.com.tr/en/world/nuclear-industry-sees-enormous-turnaround-and-further-accelerated-growth-plans-after-energy-crisis/3053151?fbclid=IwAR0POovwd-jZ664N0ULlVMxcPr9hOI4MKS5zjyhuAmrBV4AT-cOUduyob2E#

 

Tags:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари