ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ ще достигне 100% мощност

21.05.2023

Премиерът на Беларус Роман Головченко и генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов дадоха старт на програмата за извеждане на проектна мощност на втори енергоблок на Беларуската АЕЦ.

 

 

Това е един от най-важните етапи при въвеждане в експлоатация на енергоблока, който се изгражда от руската държавна корпорация.
Програмата предвижда постепенно увеличаване на мощността на реактора до номинално ниво – 100%, за да се потвърди съответствието на системите и оборудването на енергоблока с проектните стойности.

„За Беларус това е проектът на десетилетието“, отбеляза премиерът на страната Роман Головченко. По думите му, когато и двата енергоблока заработят, това ще позволи на страната да спестява от 4 до 5 млрд. куб. м природен газ и да генерира 18-19 млрд. кВтч електроенергия.

Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 МВт се изгражда в град Островец, като енергоблок  №1 бе въведен в промишлена експлоатация през юни 2021 г.
За първата АЕЦ в страната бе избран проект от поколение 3+, който отговаря на всички изискванията за безопасност на Международната агенция за атомна енергия.

„Росатом“ е глобален лидер и единствената компания в света, която реализира серийно строителство на атомни електроцентрали в чужбина.
До момента са построени 106 атомни енергийни обекти по руски дизайн, от които 80 енергоблока с ВВЕР реактори.

Към днешна дата в международното портфолио от поръчки на корпорацията има 34 ВВЕР енергоблока на различни етапи на изграждане в 11 страни.

 подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-243134

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари