ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай изгражда 24 ядрени енергоблока

29.04.2023

Общата им инсталирана мощност е около 26,81 гигавата GW, което нарежда страната на първо място в света, показва доклад на индустрията в сряда.

 

 

През 2022 г. Китай е одобрил 10 нови ядрени енергоблока, пуснал е в експлоатация три нови комерсиални блока и е започнал строителството на шест нови блока, се чете в доклад, озаглавен Доклад за развитието на ядрената енергетика на Китай за 2023 г., публикуван от Китайската асоциация за ядрена енергия (CNEA).

Сега Китай има 54 комерсиални ядрени енергийни блока с обща инсталирана мощност от 56,82 милиона kW, нареждайки се на трето място в света, се казва в доклада, като се отбелязва, че китайските ядрени енергийни блокове поддържат безопасна и стабилна работа за дълго време и изграждането на нови генерации стабилно напредва.

През 2022 г. АЕЦ на Китай са генерирали 417,78 милиарда киловатчаса (kWh) електроенергия, което е с 2,5 процента повече на годишна база, което представлява около 4,7 процента от общото производство на електроенергия в страната.

Производството на ядрена енергия в Китай е на второ място в света, разкрива докладът.

В сравнение с електроцентралите, работещи с въглища, производството на ядрена енергия в Китай през 2022 г. е еквивалентно на намаляване на изгарянето на стандартни въглища с близо 120 милиона тона и намаляване на емисиите на въглероден диоксид с близо 310 милиона тона, се отбелязва в него.

Показателите за безопасност на ядрената енергия на Китай също са на високо ниво в световен мащаб, показва докладът.

Миналата година 37 блока в Китай са получили пълни точки в цялостния индекс на Световната асоциация на операторите на ядрена енергия, което представлява 50 процента от единиците с пълен резултат в света, каза Джан Тингке, генерален секретар на CNEA, в интервю за China Медийна група.

Докладът също така показа, че независимият иновационен капацитет на Китай в областта на ядрената енергия е значително подобрен.

Строителните работи по първата атомна електроцентрала тази година започнаха на 22 март в окръг Санмен, провинция Джъдзян в Източен Китай. Очаква се годишното производство на електроенергия от блок Sanmen No.4 да достигне 10 милиарда kWh, според вътрешния новинарски сайт chinanews.com.

Устройството Sanmen No.4 е проектирано и произведено основно от местни институции, а местни компании ще го изграждат и експлоатират независимо, със степен на локализация от близо 70 процента, съобщи chinanews.com .

Източник: https://www.globaltimes.cn/page/202304/1289882.shtml

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари