ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европа трябва да продължи борбата срещу руската агресия на енергийния фронт – Герман Галущенко

29.03.2023

Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко призова членовете на Европейския парламент да продължат да подкрепят Украйна.

 

 

Ръководителят на енергийното министерство участва в заседанието на Комисията по индустрия, изследвания и енергетика на Европейския парламент по време на работно пътуване до Брюксел.

Герман Галущенко подчерта важната роля на синхронизирането на украинската енергийна система с европейската ENTSO-E за осигуряване на общоевропейска енергийна сигурност.

„Синхронизацията ни позволи да поддържаме системата в началото на пълномащабна война, както и да оцелеем в най-трудния период, който започна през октомври 2022 г.“, отбеляза той.

Министърът подчерта, че Русия продължава да нанася системни удари по обекти на украинската енергийна инфраструктура и като цяло е изстреляла около 20% от ракетния си арсенал именно по енергийните обекти на страната ни.
В резултат повече от 13 милиона украинци бяха лишени от достъп до електричество едновременно. Герман Галущенко подчерта, че агресорът трябва да понесе отговорност за тези престъпления.

Отделно ръководителят на Министерството на енергетиката призова членовете на Европейския парламент да наложат санкции на руската ядрена индустрия, тъй като руснаците са нарушили всички възможни правила за ядрена и радиационна безопасност с действията си около ядрените съоръжения в Украйна.

„Разбираме трудностите при прилагането на санкциите, но има начини да го направим. Важно е да тръгнем по този път и е необходимо сега да обявим тази стъпка“, каза той.

Герман Галущенко подчерта, че Русия води война не само срещу Украйна, но и срещу целия цивилизован свят, срещу демокрациите, така че отговорът на агресора трябва да бъде солидарен.

„Солидарността, показана от ЕС в тази конфронтация, е голямо постижение и ние трябва да запазим това единство. Убеден съм, че Русия отново ще се опита да изнудва с енергия Украйна, Европа или други страни. Но ние трябва ясно да определим, че няма да се върнем към руските енергоносители след тази война, след нашата победа“, подчерта той.

Министърът подчерта важността на по-нататъшната интеграция на украинския и европейския енергиен пазар. Украинската страна е заинтересована от участие в платформата за съвместни покупки на природен газ, която ще даде възможност за формиране на пазарни цени и ще може да ограничи пазарните манипулации.

Отделно Герман Галушченко подчерта потенциала за увеличаване на износа на електроенергия към ЕС и изрази надежда за подкрепата на европейските парламентаристи за съответните решения.

Ръководителят на Министерството на енергетиката благодари на страните-членки на ЕС за подкрепата, която са оказали и продължават да оказват на украинския енергиен сектор, а също така изрази надежда за продължаване на тясното партньорство при справяне с предизвикателствата при подготовката за следващата зима.

(https://telegra.ph/file/965f0f172ce297c11663d.jpg )

„Благодарим ви за оказаната вече помощ. Сега имаме нужда от вашата подкрепа при възстановяването.
Когато спечелим тази война, тя ще бъде спечелена от всеки един от вас – тези, които сте подкрепяли Украйна през цялото това време“, обобщи той.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари