ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоблок № 4 на Белоярската АЕЦ достигна 100% мощност след завършване на планов ремонт

28.03.2023

На 27 март 2023 г. в 06:00 ч. енергоблок № 4 с реактор БН-800 на Белоярската АЕЦ достигна 100% мощност след приключване на поредните планови дейности по зареждане с гориво, поддръжка и профилактика на оборудването. Продължителността на ремонта беше 29 дни.

 

 

За поддържане на стабилно експлоатационно състояние на оборудването и гарантирано безопасно производство на електроенергия се работи по оборудването на основните производствени цехове.

 „Горивото беше презаредено в реакторното отделение – 181 горивни касети бяха заредени в активната зона.
Основният ремонт беше на главната циркулационна помпа, която осигурява отвеждане на топлината от реактора BN-800 към парогенераторите.
Всички работи приключиха три часа предсрочно при пълно спазване на изискванията за безопасност и надеждност“, каза Иван Сидоров.

В хода на планираната работа специалистите извършиха оперативен контрол на метала на тръбопроводите, ремонт на секциите на парогенераторите, турбогенератор TG-7 и неговия възбудител, тръбопроводна арматура, помпено оборудване на турбинната зала и блокова помпена станция, ремонт и поддръжка на трансформатори и много друго електрическо оборудване (включително елегазови – SF6), системи АСУТП и КИП.

Съгласно условията на лицензията, след приключване на плановия ремонт и презареждане енергоблок № 4 е работил 300 часа на мощност 85% от номиналната. Този период на експлоатация на реакторът БН-800 премина без забележки.

Припомняме, че енергоблок №3 с реактор БН-600 премина в планов профилактичен ремонт (ППР) на 23 март.

Радиационната обстановка в района на Белоярската АЕЦ и на територията на градския район Заречни съответства на нивото на естествения фон.

Източник: https://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/news/43248/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари