ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Присъединяването към европейската енергийна система позволи на Украйна да оцелее в енергийната война – Герман Галущенко

19.03.2023

16 март 2023 г. е годината, в която украйнската енергийна система се присъедини и работи в синхронен режим с енергийните системи на европейските страни (ENTSO-E).

 

 

„Синхронизацията стана в тежки условия на постоянен обстрел.
От 24 февруари 2022 г. в продължение на три седмици енергийните системи на Украйна и Молдова работиха в изолиран режим от Русия и Беларус, като независимо регулираха честотата.
А на 16 март 2022 г. се осъществи пряка енергийна синхронизация с Европа“, – отбеляза министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко.

Министърът подчерта, че синхронизацията значително повишава надеждността на енергийната система на Украйна поради възможността за навременно получаване на помощ от Европа в случай на аварийно спиране на електроцентрали, внос на европейска електроенергия и намаляване на броя на изключените потребители.
И ако е необходимо и ако има излишък от производствени мощности, Украйна може да окаже спешна помощ на европейските енергийни системи и да изнася електроенергия.

Герман Галущенко напомни още, че успешното обединение на енергийната система с Европа е било предшествано от мащабна подготовка.
Украински и европейски специалисти провериха технически оборудването на АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ за евентуално участие в регулирането на напрежението, честотата и мощността, създадено е общо звено за регулиране на електроенергийната система на Украйна и Република Молдова и енергийни блокове на ТЕЦ и АЕЦ, нуждаещи се от бяха идентифицирани реконструкции.

„Всички тези мерки, както и силната международна подкрепа, героизмът и професионализмът на украинските енергетици позволиха на Украйна да устои на енергийната война през отоплителния сезон 2022/2023 г.
В края на краищата, в периода на редовни масирани ракетни атаки на Русия срещу енергийната инфраструктура на Украйна, обемът на технологичните потоци електроенергия от Европа достигна максимум 2 GW, а вносът – 560 MW. Това засили стабилността и гъвкавостта на енергийната система на Украйна“, подчерта Герман Галущенко.

Благодарение на това бяха получени допълнителни 8,7 милиарда гривни (с ДДС) за достъп до междудържавни преходи и в рамките на специалните мита, наложени на износителите, което направи възможно поддържането на преференциална цена на електроенергията за населението, за финансиране на работи да се увеличи капацитетът на междудържавните преходи и да се намали дългът на пазара на електроенергия.

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари