ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Министерството на енергетиката иска да замени разрушените ТЕЦ с малки модулни реактори

18.03.2023

Като част от „зеления преход“ Украйна обмисля възможността да построи 20 малки модулни реактора вместо разрушените от войната енергоблокове в ТЕЦ.

 

 

Това заяви министърът на енергетиката Херман Галущенко по време на посещение в една от енергийните компании, съобщава Интерфакс-Украйна.

„Това е най-добрият вариант за подмяна на топлогенерацията. Ще се движим в рамките на „зеления преход“ с ММР технологията, това е най-добрата технология“, каза той.

Петро Котин, президент на държавното предприятие Energoatom, отбеляза, че MMР са много обещаващи за Украйна и в момента ядрените учени, заедно с Министерството на енергетиката, разработват много програми с различни световни компании, които разработват технологии за малки модулни реактори.

Компанията започна сътрудничество в посока малки модулни реактори с американската Westinghouse, която предлага своя реактор AP-300, NuScale и Holtec International, британската RolIs Royce и няколко други компании, с които има подписани съответни меморандуми.

„В момента има достатъчно фирми, работещи по тази тема, които предлагат свои проекти.
Опитваме се да следим всичко, което се случва в тази област и да държим всичко под контрол и веднага щом се определи технологията, с която можем да се движим, ще преминем към равнината на практическото прилагане.“ – добави Котин.

Източник: https://elektrovesti.net/81337_u-minenergo-khochut-zaminiti-zruynovani-bloki-teplovoi-generatsii-malimi-modulnimi-reaktorami

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари