ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Тръмп закрива MOX-проекта

29.05.2017

Администрацията на Доналд Тръмп предлага да се прекрати строителството на MOX-завода в Савана-Ривър, пише „Aiken Standard“.

 

В проекта за държавен бюджет на САЩ за финансовата 2018 година, подготвен от президентската администрация, се предлага да будат отделени 270 милиона долара за закриване на проекта.

В допълнение, проектът за бюджет предвижда разпределение на $ 9,0 милиона, за дейности по метода за разреждане на оръжейния плутоний.

“Бюджетът предлага да се прекрати проектът на завода MFFF по производството на MOX-гориво и да се продължи алтернативният метод на утилизация, който ще осигури значителна дългосрочна икономия”, се казва в проекта за бюджета.

При обсъждането в парламента предложението ще срещне опозиция, включително и от страна на депутати от управляващата републиканска партия.

Против закриването на MOX-завода вече се изказаха сенаторът-републиканец Линдси Греам (Lindsey Graham) и неговият колега по партия конгресменът Джо Уилсон (Joe Wilson).

Така, Уилсон счита, че отказът от изграждане на завода ще превърне щата Южна Каролина в де-факто постоянно хранилище за оръжеен плутоний, признат за ненужен за военни цели.

“MOX-заводът е единственият в страната обект, способен ако бъде построен, да превърне оръжейния плутоний в зелено гориво”, заявява Уилсон.

На свой ред, Греам счита, че отказът от строителството на MOX-завода ще влезе в разрез с условията на руско-американското споразумение СОУП за утилизация по 34 тона оръжеен плутоний в Русия и САЩ.

Той е разочарован от това, че администрацията на Тръмп продължава грешния курс на администрацията на Обама, която също искаше да постигне отказване от строителството на MOX-завода.

Между другото, възглавяващият NNSA Франк Клоц (Frank Klotz) поясни на журналистите, че американската страна счита възобновяването на действието на споразумението СУОП за невъзможно.

“Това означава, че ние трябва да се движим напред чрез по-бърз, по-евтин и по-малко рискован (и доказан) метод за утилизация на ненужния плутоний”, заявява Колц, визирайки разглежданите в САЩ варианти за съхраняването му в разредено състояние.

Напомняме,че Русия спря действието на СУОП през октомври 2016 година (http://atominfo.bg/?p=50684) “във връзка с коренно изменените обстоятелства, възникналата заплаха за стратегическата стабилност в резултат на недружелюбните действия на САЩ по отношение на РФ и неспособността на САЩ да осигурят изпълнението на поетите задължения за утилизация на ненужния оръжеен плутоний в съответствие с международните договори, а също изхождайки от необходимостта да се вземат неотложни мерки за защита безопасността на Руската Федерация”.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsp/w0890.htm

Подробности на: http://www.aikenstandard.com/news/trump-budget-terminates-funding-for-aiken-county-mox-project/article_31e8c77a-3fd5-11e7-aa10-d77b9256e7fa.html

http://columbiabusinessreport.com/news/government/72218/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари