ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Отмяната на споразумението със САЩ за оръжейния плутоний е от полза за РФ – експертно мнение

06.10.2016

Спирането от страна на Русия на действието на споразумението със САЩ за утилизиране на оръжейния плутоний (СОУП) създава предимства за РФ от гледна точка на усвояване на технологиите, необходими за развитието на мирната ядрена енергетика, доколкото премахва ограниченията, наложени от СОУП върху работата на уникалния руски ядрен реактор БН-800, счита главният редактор на портала AtomInfo.ru Александр Уваров.

 

 

Президентът Владимир Путин в понеделник внесе в Държавната дума законопроект за спиране от страна на Русия на дейностите по споразумението със САЩ за утилизиране на оръжейния плутоний.
Обаче Русия може да възобнови изпълнението му когато бъдат изпълнени следните условия – намаляване на военната инфраструктура и войнския контингент на САЩ в страните от НАТО и отмяна на закона “Магнитски”, се казва в документа.

Б.Р. Законът “Магнитски” въвежда персонални санкции към определени лица под формата на визови ограничения за влизане в САЩ и блокиране на финансовите им активи в американските банки.

 

Споразумението и руският реактор

“В реактора на бързи неутрони БН-800, който се експлоатира на 4-ти енергоблок на Белоярската АЕЦ, в рамките на СОУП се планираше “изгаряне” на оръжейния плутоний в състава на специално разработеното за този реактор така наречено смесено оксидно уран-плутониево MOX-гориво.
От друга страна, БН-800 е необходим като важен елемент за отработване на редица технологии за затваряне на ядрения горивен цикъл”, каза Уваров за РИА Новости.

В затворения ядрено-горивен цикъл за сметка на разширеното възпроизводство на ядреното “гориво” съществено ще се увеличи горивната база на ядрената енергетика, а сущо ще се появи възможност за намаляване на количествата РАО благодарение на “изгарянето” на опасните радионуклиди.

Според думите на Уваров, основните етапи на затворения ядрено-горивен цикъл (ЗЯГЦ) на базата на реакторите на бързи неутрони са – производство на свежо ядрено MOX-гориво, използването му в “бързите” реактори, преработването на това гориво – след като е отработило необходимото време, изваждане от него на ценните делящи се материали и използването им за производство на нови партиди ядрено гориво.

“Основното ограничение, наложено на БН-800 от СОУП, се отнася до преработката на облъченото в него гориво. Голямата част от активната зона на БН-800, там, където трябва да “се изгаря” оръжейният плутоний, не може да бъде преработена. Но в такъв случай се губи самата идея на затварянето на ядрения горивен цикъл. Така БН-800 би стоял на страни от развитието на гражданските технологии на ЗЯТЦ”, поясни Уваров.

 

Може да бъдем лидери

Освен това, в затворения цикъл “бързите” реактори трябва да работят като реактори-размножители (бридери), възпроизвеждайки ядреното “гориво” – плутоний.
Но в рамките на СОУП би се наложило БН-800 да бъде използван, обратно, само за изгаряне на плутоний.

“Впрочем, този въпрос би бил по-малко актуален в сравнение със затварянето на цикъла, нали като бридери “бързите” реактори вече са работили, но пълноценно затваряне на ЯГЦ в промишлени мащаби с “бързи” реактори още никой в света не е демонстрирал”, отбелязва Уваров.

“Сега вече се премахват ограниченията за използване на БН-800 за отработване на технологиите за затваряне на ЯГЦ, което дава възможност руските ядрени специалисти да ги усвоят и по този начин да се бетонират като световни лидери в тази област”, добави събеседникът на агенцията.

За справка

Споразумението между РФ и САЩ от 2000-та година за утилизиране на излишния оръжеен плутоний предвижда страните да започнат от 2018 година превеждане на този материал с състояние непригодно за създаване на ядрени заряди, чрез “изгарянето” му в ядрените реактори.
Планираше се всяка страна да утилизира по 34 тона оръжеен плутоний, който е достатъчен за произвеждане на няколко хиляди ядрени бойни заряди.

Русия създаде собствена ядрена инфраструктура за изпълнение на това споразумение. САЩ не направиха това.
Вашингтон планира да не “изгаря” своя оръжеен плутоний в реактори, а да го разрежда с други материали и да го поставя в хранилище за РАО.
По-рано руският президент
Владимир Путин заявяваше, че благодарение на този вариант САЩ си запазват възвратен потенциал, тоест складираният в хранилището плутоний може да бъде извлечен, да се преработи и отново да се превърне в материал пригоден за създаване на ядрени бойни заряди.

Източник: https://ria.ru/atomtec/20161004/1478464486.html

Още подробности по темата ще намерите на: http://atominfo.bg/?p=45286 http://atominfo.bg/?p=45940 , http://atominfo.bg/?p=50095 , http://atominfo.bg/?p=47767 , ,

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари