ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МВнР на РФ – методът за утилизиране на плутония не съответства на СОУП (Соглашение об утилизации плутония)

13.04.2016

Алтернативният метод за утилизация на оръжейния плутоний, който сега САЩ настойчиво предлагат да се използва в замяна на «изгарянето» в ядрени реактори, не съответства на споразумението с Русия.

 

Това заяви за ТАСС директорът на департамента по въпросите за нерапространението и контрол над въоръженията (ДНКВ) в МВнР на РФ Михаил Улянов.

«През 2000-та година по инициатива на САЩ ние сключихме споразумение всяка от страните да утилизира по 34 тона плутоний с оръжейно качество, който се считаше като излишен за отбранителни нужди», напомни той.

«Всяка от страните се задължаваше да унищожи този материал безвъзвратно, тоест окончателно да го изведе от възможността за оръжейна употреба, така че да не може повече да се използва за оръжейни програми».

«Наред със споразумението бяха подписани и ратифицирани също 2 протокола към него – по гражданската отговорност за вреда и за уточняване на финансовите и технологичните аспекти».

Както поясни дипломатът, методът за утилизиране на плутония е един от ключовите въпроси.

“Според нашите представи този способ трябва да бъде необратим”, продължи той.

“Съгласно действащите договорености, утвърдени в протокола от 2010 година, плутоният трябва да се унищожава чрез изгаряне във вид на гориво за ядрени енергийни реактори. MOX горивото се произвежда от смес на окисите на уран и плутоний”.

“Утилизацията на плутония още не е започнала”, отбелязва Улянов.

«Срокът за започването и в САЩ е 2018 година, и този рубеж неумолимо се приближава. Необходима е голяма подготвителна работа».

«Своята част от тези дейности Русия е изпълнила фактически изцяло. За две и половина години ние, със свои сили и без всякакво техническо съдействие от страна на САЩ, построихме по линията на «Росатом» специална установка за производство на MOX гориво. В допълнение към вече съществуващия реактор на бързи неутрони БН-600 е въведен в строй и по-съвършеният БН-800».

«Що се отнася до американците, те засега не са изпълнили необходимите подготвителни мероприятия по прехода към безвъзвратна утилизация на плутония», обърна внимание ръководителят на ДНКВ.

«Така, вече осем години в Савана Ривър те строят завод за производство на MOX гориво. Изразходвали са прилични пари, но задодът е готов на 70%, и се появява впечатлението, че американците нямат намерение да го довършват».

«Те считат, че това е прекалено скъпо и непроизводително, и все по-настойчиво предлагат алтернативна технология чрез метода на разреждане и погребване».

«Според информацията с която разполагаме, министерството на енергетиката на САЩ вече е представило в конгреса бюджетно предложение, в което се залагат средства за закриване на недостроения завод, като това е направено без наше съгласие за изменение на начина за утилизация».

«Няма да се впускам в технически подробности, но смисълът е в това, че плутоният може да бъде върнат в оръжейната програма без особени усилия», подчерта Улянов.

«По този начин, даденият метод не съответства на целите и условията на руско-американското споразумение и протокола към него от 2010 година».

«И ако САЩ тръгнат по този път, още повече в едностранен порядък, това ще бъде вече отказ от приетите задължения, което е съвсем неприемливо».

Източник: http://atominfo.ru/newsn/u0010.htm

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари