ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ очаква да подпише договор за Пети и Шести енергоблокове на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия през есента на 2016 година.

29.07.2016

След като ви запознах накратко с въпроса: http://atominfo.bg/?p=48914, сега ви предлагам официалното съобщение, което получих от “Росатом”, без редакционна намеса в съдържанието.

 

 През есента на 2016 г. руската държавна корпорация „Росатом“ очаква да бъде подписан договорът за изграждането на Пети и Шести енергоблокове на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия. Това съобщи генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко.

Документите за изграждането на трети ред (чифт блокове) на централата са в етап на съгласуване, каза Юрий Ушаков, съветник на президента на Русия. „Най-големият съвместен проект в областта на енергетиката между Русия и Индия е изграждането с руска помощ на АЕЦ „Куданкулам“. Първи енергоблок функционира на пълна мощност, Втори енергоблок се намира на етап на физическо стартиране. Води се подготовка за строителство на Трети и Четвърти енергоблокове. Успоредно с това текат процедурите по съгласуване на документите за Пети и Шести енергоблокове, коментира още Ушаков.

 

АЕЦ „Куданкулам“ се изгражда в Индия в рамките на двустранно споразумение от 20 ноември 1988 г. и допълнение от 21 юни 1998 г. През 2002 г. под управлението на АО „Атомстройекспорт“ започна строителството на първите два енергоблока с реактори ВВЕР-1000 с обща мощност 2000 мегавата. Първият енергоблок е вече в експлоатация. Строителството на Втори енергоблок вече е завършено и тече настройка на оборудването.

През април 2014 г. Русия и Индия подписаха генерално рамково споразумение за Трети и Четвърти енергоблокове на АЕЦ „Куданкулам“. Пътната карта за сътрудничество в ядрената енергетика между Русия и Индия предвижда строителството на общо 12 енергоблока на територията на Индия, в това число и на площадката „Куданкулам“ – от 4 до 8 енергоблока. Освен това е постигнато споразумение за още една площадка в Индия за строителство на АЕЦ с руски дизайн.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари