ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Разработва се първото съоръжение за рециклиране на ядрено гориво в промишлен мащаб

30.01.2023

Oklo, базирана в Калифорния стартираща енергийна компания, представи плана си за лицензиране на проект за съоръжение за рециклиране на ядрено гориво в търговски мащаб на Комисията за ядрено регулиране на САЩ.
Съоръжението за рециклиране на гориво ще бъде първото по рода си и е предназначено да използва ядрени отпадъци, които все още имат до 90% от енергийното си съдържание, което може да се използва за задоволяване на енергийните нужди в САЩ.

 

Илюстрация на съоръжението за рециклиране на ядрено гориво Aurora Powerhouse

Представеният план за лицензионен проект очертава „дейностите по ангажиране преди кандидатстване“ на компанията преди лицензирането на съоръжението за рециклиране на гориво. Дейностите по ангажиране са предназначени за Oklo да идентифицира и съгласува регулаторните изисквания, „позволявайки ефективен и ефективен преглед на заявлението за лиценз от NRC чрез процес, който е еквивалентен на поетапен лицензионен подход с предимствата на гъвкавостта и персонализирането“, каза компанията в прессъобщение .

Съоръжението за рециклиране на гориво на компанията ще може да рециклира използвано ядрено гориво от нейните собствени реактори, както и реактори от други компании.
Според Окло отработеното гориво е около 95% рециклируемо, а наличната енергия в ядрените отпадъци може да посрещне енергийните нужди на САЩ за повече от 150 години.

Много подробности на: https://www.ecowatch.com/nuclear-fuel-recycling-facility.html

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари