ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Българската АЕЦ „Козлодуй“ подписа споразумение за доставка на гориво с „Фраматом“.

06.01.2023

3 януари (SeeNews) – Българската атомна електроцентрала (АЕЦ) „Козлодуй“ подписа споразумение с френската Framatome за доставка на свежо ядрено гориво за своя 1000-мегаватов блок 6, завършвайки необходимите стъпки за диверсификация от настоящия руски доставчик ТВЕЛ, съобщи МЕ.

 

 

Споразумението, подписано в петък, очертава графика за бъдещи преговори и подписването на договор за до дванадесет презареждания на ядрено гориво за периода 2025-2034 г., се казва в изявление на министерството след церемонията по подписването.

Framatome, контролирана от френската държавна компания Electricite de France (EDF), произвежда касети със свежо ядрено гориво, които са еквивалентни на касетите, използвани в 6 блок на Козлодуй. Горивните касети на Framatome ще се произвеждат в заводи в Европа.

Седмица по-рано АЕЦ „Козлодуй“ подписа договор с Westinghouse Electric Sweden за доставка на свежо ядрено гориво за другия действащ 1000-мегаватов блок на централата – 5 блок.

Източник: https://seenews.com/news/bulgarias-kozloduy-npp-agrees-fuel-supply-deal-with-framatome-810162

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари