ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германският канцлер нареди да се подготви удължаване на експлоатацията и на трите атомни електроцентрали, работещи в страната

20.10.2022

Германският канцлер Олаф Шолц разпореди да се подготви правна база за удължаване на експлоатацията и на трите атомни електроцентрали, работещи в страната, до 15 април 2023 г. Това се посочва в документа, разпространен в понеделник от пресслужбата на германския кабинет.

 

 

„Създава се правна основа за удължаване на експлоатацията на атомните електроцентрали Isar-2, Neckarwestheim-2 и Emsland до 15.04.2023 г.“, се казва в съобщението. „Моля, в рамките на разпределението на отговорностите, в най-скоро време да внесат в правителството съответните разпоредби, които законодателите да гласуват“, се казва в заповедта.

По-рано ръководителят на Министерството на икономиката, вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек възнамеряваше да удължи експлоатацията само на две атомни електроцентрали.

Документът, подписан от Шолц, е изпратен до трима министри – Хабек, министъра на финансите Кристиан Линднер и германския министър на околната среда и ядрената безопасност Щефи Лемке.

Сега в Германия работят три атомни електроцентрали, които се планираха да бъдат изключени до 1 януари 2023 г. На фона на очакваната енергийна криза редица партии призоваха за удължаване на работата им, за да се избегнат затруднения през отоплителния период.
Хабек реши да изключи една централа и се съгласи да остави други две свързани към мрежата до април. Вицеканцлерът представлява Зелената партия, която се противопоставя на ядрената енергия от десетилетия.
Решението за премахване на атомните електроцентрали беше взето още през 2011 г. при Ангела Меркел, която по това време заемаше поста канцлер.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/10/19/129426

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари