ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна получи официален статут в ENTSO-E – Херман Галушченко

27.04.2022

На 26 април, във Варшава беше подписано споразумение за предоставяне на Ukrenergo на статут на член-наблюдател на ENTSO-E, европейската мрежа от оператори на електропреносни системи.

Това заяви министърът на енергетиката на Украйна Херман Галушченко.

 

 

 

„Това споразумение доближава Украйна още по-близо до пълна интеграция с европейските енергийни пазари и определя нашето бъдещо развитие. Благодарен съм на нашите европейски партньори и приятели за тяхната подкрепа и доверие. Убеден съм, че това събитие е важно не само за нас, но и за Европа. Членството на Украйна в ENTSO-E ще бъде взаимно изгодно, тъй като ние не само ще изучаваме и прилагаме най-добрите европейски практики, но и ще можем да споделяме безценен опит в осигуряването на надеждността на електроенергийната система в екстремни условия“, каза Херман Галущенко.

На събитието присъстваха еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон, президентът на ENTSO-E Ерве Лафайет, държавен секретар на Полша, комисарят на полското правителство за стратегическа енергийна инфраструктура Пьотр Наимски, министърът на климата и околната среда на Полша Анна Москва, председател на надзорния Борд на ENTSO, генерален секретар на ENTSO-E Соня Твохиг, ръководството на NEC Ukrenergo, полския оператор на преносна система PSE и други.

Статутът на член-наблюдател ще позволи на НЕК Укренерго да се присъедини към Международната асоциация на европейските оператори на преносни системи.

Като член-наблюдател украинският оператор ще може да участва в срещите на регионалната група ENTSO-E „Континентална Европа“. Представители на компанията ще могат да се присъединят към работните и експертни групи на ENTSO-E, които се занимават с развитие на пазара на електроенергия, балансиране, спомагателни услуги, електронен обмен на данни, развитие на киберсигурността в електроенергийния сектор, интеграция на възобновяеми енергийни източници и други.

Подробности на: https://elektrovesti.net/80204_ukraina-otrimala-ofitsiyniy-status-v-entso-e-german-galushchenko

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари