ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Йогита Лимайе от Би Би Си в атомната електроцентрала „Чернобил“, сега отново под контрола на Украйна

11.04.2022

Бившата атомна електроцентрала в Чернобил в Северна Украйна беше превзета от руските сили в първия ден от инвазията. Сега отново е под контрола на Украйна.

 

 

Йогита Лимайе от Би Би Си е сред първите журналисти, които надникнаха вътре, след като руснаците напуснаха.

В следобедните часове на 24 февруари руските сили обкръжиха Чернобил с танкове и бронирана техника, влизайки в Украйна от границата с Беларус, само на около 16 км (10 мили).

Около 170 украински национални гвардейци, които охраняваха завода, бяха отведени в мазето и държани в плен там. Тогава руски войници претърсиха помещенията за оръжие и експлозиви.

На инженерите, надзорните органи и друг технически персонал беше разрешено да продължат да работят.
През следващите два дни бяха привлечени екипи на руската агенция за атомна енергия Росатом.

Служителите на Чернобил се стремяха да поддържат контрола върху поддръжката на централата.
Това не е работеща електроцентрала, но радиоактивните отпадъци се съхраняват на мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света. Милиарди долари са похарчени след инцидента през 1986 г. за почистване и ограничаване на по-нататъшно замърсяване. Ако условията на площадката не се наблюдават правилно, съществува голям риск от изпускане на ядрен материал.

„Те искаха да знаят как се управлява съоръжението. Искаха информация за всички процедури, документи и операции. Уплаших се, защото разпитите бяха постоянни, а понякога и насилствени“, каза Александър Лобада, надзорник по радиационна безопасност в централата.

 

 

Инженер Валерий Семонов, който работи в бившата атомна централа в Чернобил, каза, че се е мъчил да намери гориво, за да поддържа генератора да работи

На последния етаж на основната сграда на централата са ключови помещения, откъдето се контролира обектът, разположени от двете страни на дълъг, тесен проход. Някои от стаите бяха заключени. Когато руснаците не намерили ключовете, те нахлули в стаите, като изрязали частта от вратата, в която била вградена ключалката.

„Трябваше непрекъснато да преговаряме с тях и да се стараем да не ги обидим, за да допуснат наш персонал да управлява съоръжението“, каза инж. Валерий Семонов.

Когато електрозахранването на станцията беше прекъснато за три дни, Валерий каза, че се мъчел да намери гориво, за да поддържа генератора да работи, като дори прибягва да открадне малко от руснаците.

„Ако бяхме загубили ток, това можеше да бъде катастрофално“, обясни Александър. „Можеше да е изпуснат радиоактивен материал. Можете да си представите какъв е мащабът му. Не се страхувах за живота си. Страхувах се какво ще се случи, ако не бях там и наблюдавах централата. Страхувах се, че ще бъде трагедия за човечеството.“

Районът зад централата, наречен „Червената гора“, е едно от най-радиоактивните места на земята. Кадри, публикувани от украинските военни, показват, че руски войници са копали окопи и дори са останали там. Това потвърдиха пред BBC и служители на централата.

Това е доказателство за това колко малко са знаели войниците за ядрената безопасност.

Енергоатом, украинската държавна агенция за ядрена енергия, заяви, че руските войници са били изложени на „значителни дози“ радиация.

Б.Р. – Това е само фрагмент от публикацията, която можете да видите на: https://www.bbc.com/news/world-europe-61048256

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари