ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Ровенската АЕЦ насилствено задържат специалисти на «Росатом»

27.03.2022

На 23 февруари в АЕЦ „Ровно“ беше доставена партида свежо ядрено гориво в съответствие със съществуващите договорни задължения и графика за доставки.
Служителите, които са придружавали товара, все още не са се завърнали в Русия.

Във връзка с появата на 25 март на уебсайта на ДП НАЕК Енергоатом на видео съобщение от служители на АО «Атомспецтранс», задържани на Ровненската АЕЦ Росатом съобщава следното:

„Специалният товар, доставен в АЕЦ „Ровно“, беше придружен от служители на едно от предприятията на руската ядрена индустрия – АО „Атомспецтранс“, както беше посочено от секретариата на МААЕ на 23 март тази година – съобщение на Постоянното представителство на Руската федерация към международни организации във Виена (INFCIRC/981).

Освен това ДП НАЕК „Енергоатом” твърди, че „четирима въоръжени охранители са дошли в АЕЦ Ровно”, които „ са опазвали (товара) до момента на разтоварване и прехвърляне на украинската страна”.

Както беше съобщено по-рано от МААЕ, задачите на служителите на АД „Атомспецтранс“ бяха да обслужват специален вагон и ескорт товара, включително предаването му на клиента и оформяне на документи за прехвърляне. Задачата за охрана на товара не беше включена в задълженията на придружителите от АД Атомспецтранс.

Освен това споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Украйна за сътрудничество в областта на транспортирането на ядрени материали (Москва, 12 април 1996 г.) изрично предвижда, че „защитата на специални товари се извършва на територията на Руската федерация от руска въоръжена охрана, а на територията на Украйна – от украинска въоръженана транспорта (тоест до 16 март тази година).

Що се отнася до информацията на ДП НАЕК „Енергоатом“, че руските специалисти „напуснаха територията на централата, придружени от служители на СБУ, които осигуряват тяхната безопасност и прехвърлнето им на руската страна“, ние сме принудени да заявим, че към 25 март т.г. година. служителите на АД Атомспецтранс не са предадени на руската страна.

И накрая, най-важното.
На 25 март тази година в официалния Telegram канал на ДП НАЕК Енергоатом беше публикувано видео с изказването на четирима наши служители с антируски изявления.

„Дори от обикновеното гледане на видеоматериала става ясно, че нашите хора са подложени на изключителен натиск и явно се опитват да възпроизведат някакъв набързо заучен текст.
Определено има следи от видеомонтаж.

Въпреки всичко, което видяхме, ние няма да променим отношението си към нашите другари и няма да ги оставим в беда.
Ние изискваме от украинските власти бързо и безопасно завръщане на служителите в родината им.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-226250

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари