ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Полените са заподозрени в разпространение на коронавируса

27.06.2021

По време на цъфтежа, поленът притеснява страдащите от алергии, отслабва човешката имунна система, което я прави уязвима към всякакви болести.
А също така частиците прашец служат като средство за предаване на SARS-CoV-2 между хората, според кипърските физици.

Съвпадението на локалните огнища на коронавирусна инфекция в Европа с периода на цъфтящи растения накара учените да се замислят за възможното участие на полени в разпространението на COVID-19.

Изследователи от Университета в Никозия Талиб Дбук и Димитрис Дрикакис конструират на компютър модел на цъфтяща върба и група хора около тях, някои от които са заразени с коронавирус.

Използвайки този модел, учените проследяват взаимодействието на частиците на SARS-CoV-2 с цветен прашец от семена на върба и скоростта на разпространение на инфекцията при различни условия на концентрация на цветен прашец, както и при пълното му отсъствие.

По време на експеримента се оказа, че поленовите зърна значително ускоряват заразяването и разширяват зоната му, дори при минимални колебания на вятъра.
Вирусните частици, прилепнали към полените при кашлица или кихане на заразено лице, изминават разстояние повече от 5–6 м.
Това е три пъти повече от зоната, където вирусът се разпространява без цветен прашец.

Учените са стигнали до заключението, че тандемът на прашец и вирус е причинил миналогодишните скокове в разпространението на COVID-19 в части от САЩ и Европа.

Резултатите от изследването на кипърските физици са публикувани в списанието Physics of Fluids.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари