ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергийният мост „Украйна-ЕС” има геополитическо значение, казва полската компания Polenergia

07.12.2020

Гжегож Станиславски (Grzegorz Stanislavsky), член на надзорния съвет на полската компания Polenergia, както и на управителния съвет на украинската компания Power Bridge Company, настоя, че проектът за енергиен мост Украйна-Европейски съюз трябва да продължи.
Проектът има геополитическо значение не само за Енергоатом и украинската държава, каза той, но преди всичко за страните в Европа, „които са принудени да се борят за своята енергийна независимост“.

 

 

 

Украинският оператор на АЕЦ „Енергоатом” експлоатира всичките четири атомни електроцентрали в Украйна – Запорожска, Ровненска, Южно Украйнска и Хмелницка – които се състоят от 15 енергоблока.
Енергийният мост ще свърже втори блок на Хмелницката АЕЦ с енергийния остров ТЕЦ „Бурштин”, който ще се свърже с електропроводи до Жешув в Полша и Албертирса в Унгария.
Блокът ще бъде изключен от националната електроенергийна система и прехвърлен към мрежата ENTSO-E.

Според изявление на „Енергоатом” от 2 декември, Станиславски казва, че Енергийният мост ще гарантира стабилното снабдяване с чиста и достъпна електроенергия в Европа.
Той каза, че украинската ядрена електроенергия може да се доставя например през Полша като транзитна зона за балтийските страни. По този начин „Енергоатом” ще подобри енергийната сигурност на тези държави.

„Важно е Украйна, която има 55 000 мегавата инсталирани мощности, да стане сърцето на енергийния център на Централна и Източна Европа,“ каза той.

Изпълняващият длъжността президент на „Енергоатом“ Петр Котин подчерта, че компанията иска проектът да работи, „въпреки скорошните пречки“.
Той каза: „Ние от своя страна правим всичко възможно да го приложим. Основното за“ Енергоатом „остава да получи възможността да сключи договор за доставка в ЕС на безвъглеродна електроенергия, произведена от украински атомни електроцентрали.
Ние многократно сме подчертавали, че всяко предположение, че проектът може да навреди на интеграцията на съвместната енергийна система на Украйна с ENTSO-E, е неоснователно.“

Енергийният мост е замислен от самото начало, каза той, като една от стъпките към синхронизиране на украинските енергоблокове с европейската енергийна мрежа и „в никакъв случай не като алтернатива на този процес“.

Вицепрезидентът на Енергоатом Херман Халущенко също подчерта стратегическото значение на проекта за Украйна: „Да, имахме дисонанс с позицията на Министерството на енергетиката, което всъщност говореше за неговото ликвидиране, но винаги сме се ръководили от разбирането, че Енергийният мост не е просто енергиен проект. Това е национален проект, който ще предостави на Украйна ролята на мощен играч на европейския енергиен пазар.“
Той добави: „Днес трябва да обединим усилията си, за да докажем убедително, че всички негови участници се възползват от изпълнението на проекта„ Енергиен мост “. Проектът би подпомогнал и прехода на Европа към водородна енергия, каза той.

През август 2019 г. Министерството на енергетиката обяви победителя в търга за изпълнение на публично-частното партньорство в консорциума по проекта, Украйна Power Bridge Company Limited. Консорциумът включва Westinghouse, EDF, Polenergia International и унгарската национална енергийна компания MVM.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Energy-Bridge-has-geopolitical-significance,-says

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари