ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Интер РАО може да се оттегли от проекта за изграждане на АЕЦ Akkuyu в Турция

28.10.2020

Съветът на директорите на генериращата компания Inter RAO на заседание на 26 октомври 2020 г. одобри прекратяването на участието на компанията в Akkuyu Nuclear (част от Росатом, изпълнява проекта за изграждането на първата атомна електроцентрала в Турция).
Това се казва в съобщение на компанията.

Интер РАО заяви пред ТАСС, че става въпрос за предварителното одобрение на потенциалната сделка от борда на директорите. Компанията не коментира подробности.

Акционерите на Akkuyu Nuclear JSC са: Rusatom Overseas (74.915%), Atomstroyexport (2.267%), Inter RAO (0.820%), концерн Rosenergoatom (21.948%), Atomtechenergo (0.025%) и Атоменергоремонт (0,025%).

За справка

Проектът за изграждане на АЕЦ „Аккую“ се изпълнява от компанията „Аккую Нуклеар“ въз основа на междуправителствено споразумение, подписано между Руската федерация и Република Турция през май 2010 година.

След приключване на строителството, АЕЦ „Аккую“ с инсталирана мощност от 4800 MW ще генерира около 35 милиарда kWh електроенергия годишно.

Пускането в експлоатация на първи блок на АЕЦ „Аккую“ се планира през 2023 година.

Източник: http://atominfo.ru/newsz02/a0492.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари