ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Делегация на МААЕ е пристигнала във Фукушима

10.10.2011

Група специалисти на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) е била в неделя в японския град Фукушима, за да оцени хода на ликвидацията на последствията от аварията в АЕЦ “Фукушима-1”, съобщава агенция Асошиейтед прес.

 

По данни на агенцията, делегацията, състояща се от 12 човека, ще посети фермерските стопанства, училищата и редица държавни учреждения в цялата префектура Фукушима, разположена в северо-източна Япония. Това е втората голяма мисия на МААЕ в Япония от момента на аварията на АЕЦ “Фукушима-1” през март 2011 г., отбелязва агенцията.

 

По-рано в четвъртък японската агенция по ядрена и промишлена безопасност (NISA) за първи път обнародва плана за работите на авариралата АЕЦ “Фукушима-1” след студеното спиране на реакторите й. Основните принципи на по-нататъшните действия на ликвидаторите ще бъдат: понижаване и поддържане на минимални стойности на нивото на изхвърлянията на радиоактивни елементи; намаляване на остатъчното топлоотеляне от ядреното гориво; обезпечаване на условията за предотвратяване на възобновяването на ядрени химически реакции, както и предотвратяване на възможни взривове на водород.

 

В края на септември специалистите от компанията-оператор на АЕЦ “Фукушима-1” ТЕРСО за първи път от момента на аварията успяха да постигнат намаляване на температурата на трите реактора (първи, втори и трети) под 100 °С, което е едно от условията за студеното им спиране. Правителството на Япония разчита, че студеното спиране на реакторите може да започне още през тази година.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари