ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Следващите преговори на шесторката с Иран ще бъдат на 18 и 19 юни в Москва

26.05.2012

Ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън, след завършилата в четвъртък среща на представителите на “шесторката” и Иран, заяви, че следващите преговори по иранската ядрена програма ще се проведат на 18 и 19 юни в Москва, съобщава агенция Ройтер.

Преговорите на “шесторката” и Техеран стартираха в столицата на Ирак в сряда 23 май. За два дни бяха проведени 4 рунда на преговорите.

“Ще продължим да поддържаме тесни контакти с нашите ирански колеги, за да подготвим новата среща в Москва… на 18 и19 юни”, – цитира агенцията думите на Аштън.

По-рано иранската агенция Mehr, позовавайки се на дипломатически източници, беше съобщила, че следващите преговори ще бъдат в Женева и ще продължат три седмици.

За резултатите от двуседмичните преговори в Багдад, Министърът на външните работи на ЕС отбеляза, че разногласията между Техеран и представителите на “шесторката” по някои въпроси остават. В същото време тя заяви, че Иран се е съгласил да бъде обсъден въпроса за обогатяване на уран до 20%.

Преди срещата агенция Ройтер, позовавайки се на представителя на Аштън Майкъл Ман, съобщи, че “шесторката” от международни посредници по иранския ядрен проблем е подготвила няколко “нови предложения” за регулиране на конфликта около ядрената програма на Иран.

Специално се отбелязва в изявлението на Ман, че предложението към Техеран се отнася “главно до безпокойството свързано с иранската ядрена програма”, а именно обогатяването на уран до 20%.

По-късно Иран опроверга тези съобщения.

От своя страна, на 20 май, заместник министърът на външните работи на РФ Сергей Рябков заяви, че на срещата в Багдад Русия ще предложи на Иран да спре обогатяването на уран до 20%. При това положение, ако от стана на Иран се забелязва “готовност за движение в това направление”, “шесторката” трябва да представи практически свидетелства на Техеран от ползите от такава позиция за Ислямската Република.

“Шесторката” от международни посредници, в която влизат представители на Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция и Германия, от 2003 година съвместно с МААЕ се опитва да спре работите по обогатяване на уран от Иран, което може да бъде заплаха за режима на неразпространение на ядрени оръжия.

САЩ, редица западни страни, а също и Израел подозират Иран, че разработва ядрено оръжие под прикритието на мирна ядрена програма.

Техеран отрича всички обвинения, като заявява, че неговата ядрена програма е изключително насочена за задоволяване на нуждите на страната от електроенергия.

Редица държави и международни организации, включително и ООН, приеха резолюции, изискващи от Ислямската република да осигури пълна прозрачност на ядрената си програма и да докаже нейната изключително мирна насоченост.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари