ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Капанът „Белене“

30.03.2012

Дилемата АЕЦ „Белене” остава в миналото. Но предстоят не по-малко трудни въпроси. Най-непосредственият е как да се избегнат съдебни дела и евентуални неустойки. Отговорът вероятно е свързан с компромиси. Има опасност обаче да се повтори грешката – да се вземат политически решения за набързо скроени алтернативи на „Белене” без предварителна ясна стратегия и икономическа обосновка.

Такава, далеч по-детайлна от наличната обосновка е нужна за инсталирането в Козлодуй на готовия, но недоплатен реактор, което по всеобща оценка вероятно би отнело 10-12 години. 

Както и за обявената нова газова централа в Белене, която може да доведе до още по-силна зависимост от единствения и безалтернативен в обозримо бъдеще доставчик на газ.

Тъй че, капанът „Белене” бе избегнат, противниците му са удовлетворени. Но за ликуване е твърде рано.

Източник: http://www.dw.de/dw/article/0,,15845705,00.html?maca=bul-standard_feed-bul-10257-xml 

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари