ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сергей Цочев – За местенето на реактора за „Белене“ ще е нужна екооценка и разрешение от ЕС

29.03.2012

Сергей Цочев     Фотограф: Цветелина Николаева

Техническата работа по препроектирането и подготовката на площадка в АЕЦ „Козлодуй“ за реактора от АЕЦ „Белене“, ще отнеме най-малко 5-6 години, прогнозира председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев пред БТА.

Освен решението на Министерския съвет за това, трябва да бъдат направени технико-икономически анализ, който да обоснове изграждането на такава мощност и оценка за въздействието върху околната среда.

Междувременно трябва да бъдат направени проучвания на площадката, да се лицензира тя, а след това да се прецени дали ще бъде използван същия проект – на АЕЦ „Белене“ – или ще бъде изменен. Минимумът дейности, които трябва да се направят, е сегашният проект да бъде съобразен с даденостите на площадката в Козлодуй като хидрология, метеорология, сеизмология. Възможно е да се наложи и цялостно препроектиране, ако се сменят части от оборудването. След това проектът ще трябва да мине и процедурата за нотификация по Евроатом, както беше направено за „Белене“ през 2008 г.

Мисля, че трябва да има проект, който се казва АЕЦ „Козлодуй Седми блок“ и той трябва да бъде съобразен с реалната площадка в АЕЦ „Козлодуй“, защото всеки проект е индивидуален.

 Източник: http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/03/28/1797251_za_mesteneto_na_reaktora_za_belene_shte_e_nujna/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари