ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Завърши ППР на четвърти блок с БН-800 на Белоярската АЕЦ

31.01.2017

Четвърти енергоблок на Белоярската АЕЦ с реактор на бързи неутрони БН-800 е отново включен към енергийната система след извършените през януари профилактични дейности, съобщиха от пресслужбата на централата.
На този реактор ще се отработват редица технологии, необходими за развитието на ядрената енергетика, като той ще се превърне в прототип на по-мощните комерсиални реактори от този тип.

 

На 6-ти януари 2017 година енергоблокът бе изключен от мрежата във връзка с провеждане на планови мероприятия: презареждане с ядрено гориво, техническо обслужване и профилактичен ремонт на оборудването.
На реакторите с бързи неутрони БН-600 и БН-800, които се експлоатират на Белоярскат АЕЦ, тези дейности се извършват по план два пъти в годината.
Производството на електроенергия от блок №4 е възстановено на 29 януари, се отбелязва в съобщението.

През декември 2015 година четвърти енергоблок с електрическа мощност 880 MW и реактор БН-800 на бързи неутрони с течно-метален топлоносител – натрий започна да произвежда електроенергия.
На 31 октомври блок №4 на БАЕЦ бе сдаден за промишлена експлоатация.

За справка

Счита се, че реакторите на бързи неутрони имат големи предимства за развитието на ядрената енергетика, осигурявайки затваряне на ядрения горивен цикъл (ЯГЦ).
При затвореният ЯГЦ за сметка на пълното използване на урановата суровина в реакторите-размножители на бързи неутрони (бридери) съществено ще се увеличи горивната база на ядрената енергетика, а също така ще се яви  възможност за значително намаляване обемите на РАО благодарение на “изгарянето” на опасните радионуклиди.
Русия, както считат експертите, заема първото място в света в технологиите за изграждане на “Бързи” реактори.

Източник: https://ria.ru/atomtec/20170130/1486754460.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари