ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Вашингтон има намерение да ускори изпращането на ядреното гориво от Иран в Казахстан

15.12.2015

Това ще помогне да се ускори процеса на снемане на санкциите спрямо Техеран.

САЩ се опитавт да ускорят постигане на договореност за транспортиране на част от натрупаните в Иран запаси от ядрено гориво (за изследователски реактори – б.р.) в Казахстан, предава Интерфакс позовавайки се на The Wall Street Journal.

Очаква се, че изпращането на горивото за съхраняване в Казахстан ще премахне едно от главните препятствия за практическо реализиране на споразумението по иранската ядрена програма. Според мнението на властите в САЩ, санкциите могат да бъдат отменени до парламентарните избори в Иран през февруари 2016 година.

Снемането на санкциите може да доведе до увеличаване на доставките на нефт на световния пазар. На 9-ти декември цените на нефта марка Brent започнаха да растат, приближавайки се до ниво 40,9 долара за барел след резкия спад в края на седмицата.

За справка

На 15 декември съветът на управляващите на МААЕ ще разгледа представената от “шесторката” международни посредници резолюция, която окончателно премахва всичките въпросителни по бившата военна съставляваща на иранската ядрена програма.

“Резолюцията, ако тя бъде приета, ще потвърди от страна на съвета на управляващите, че цялото досегашно ядрено досие се затваря, което е една от предпоставките за това, че е настъпил денят за началото на реализацията, както това е разписано в споразумението по ИЯП”, – каза постоянният представител на РФ при МААЕ и другите международни организации във Виена Владимир Воронков.

Той поясни, че на проведеното в понеделник заседание на “шесторката” и Иран е бил съгласуван проект за резолюция на заседанието на съвета на управляващите на МААЕ.

“Смисълът на този документ е в това, че всички предишни въпроси, отнасящи се до всичките тънки места, които биха могли да бъдат свързани с разработване на продукция с военно или двойно предназначение – като цяло са изяснени от МААЕ”, – добави Воронков.

Източник: http://news.caravan.kz/news/vashington-nameren-uskorit-otpravku-iranskogo-yadernogo-topliva-v-kazakhstan-newsID429657.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари