ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания обяви план за пълно отказване от ТЕЦ на въглища до 2025 година

28.11.2015

Британското правителство обяви, че постепенно ще спре всички въглищни топлоелектроцентрали, а до 2023 година ще ограничи използването им.

В стремежа си да намали емисиите на СО2 и да намали разходите, страната ще изгражда нови ядрени мощности и газови електроцентрали.

Секретарят на министерството на енергетиката и климатичните изменения на Великобритания Амбър Радд заяви: “Енергийната сигурност е на първо място, и аз съм изпълнена с решимост да гарантирам, че Великобритания има безопасно и достъпно производство на екологично чиста енергия, на която трудолюбивите семейства и компании могат да разчитат сега и в бъдеще. Сега ние се занимаваме с наследството, което ни остана, като недостатъчни инвестиции и остаряващи електроцентрали, които ние трябва да заменим с надеждна алтернатива, която да има добро съотношение между цена и качество и да помогне за намаляване на емисиите.

През миналата година въглищните електроцентрали даваха 30% от електроенергията на Великобритания, докато останалите произведоха както следва: газови – 31%, АЕЦ – 18% и ВЕИ – 19%.

Великобритания се стреми да доведе делът на ВЕИ в електропроизводството до 30%, за да постигне целите на ЕС в областта на намаляване на вредните емисии. ЕС също има изискване – въглищните електроцентрали в страната да преминат на по-чисти технологии или да бъдат закрити до 2023 година.

Правителството на Великобритания ще започне консултации в началото на следващата година – точно кога да започне извеждане от експлоатация на стареещите въглищни електроцентрали.

Амбер Радд добави: “Позволете ми да бъда съвсем конкретна – това не е далечно бъдеще. Ние трябва да изградим нова енергийна структура, съответстваща на 21 век. Нашето намерение е да намалим емисиите на СО2 максимално ефективно и съвършено прозрачно, и тази стъпка ще ни направи една от първите развити страни, която ще се откаже от въглищните генерации“.

Източник: http://vk.com/energo_public

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари