ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изтичане на дизелово гориво от заседнал балкер заплашва АЕЦ “Кьоберг” – ЮАР

08.09.2011

Тази новина сега за първи път излиза в СМИ, инцидента преди 2 години беше великодушно подминат, а кораба оставен на произвола на съдбата.

Изтичането на дизелово гориво в района на плажовете Блубергстранд край Кейптаун е принудило единствената в ЮАР АЕЦ “Кьоберг” да премине в състояние на повишена готовност. Замърсяването с нефтопродукти може да доведе до проблеми със снбдяването на централата с техническа (морска) вода.

Предполага се, че виновник за изтичането е станал турския балкер „SELI 1″, заседнал в този район на 7 септември 2009 година. На борда му е имало запас от 600 тона дизелово гориво и е превозвал 30 хиляди тона въглища. Причината за разлива, все още не се съобщава.

Според морския бюлетин, който се позовава на очевидци на аварията, на 7 септември кораба е бил забелязан в района на Кейптаун със силно задимяване. Вследствие на последвалите маневри, кораба е заседнал и е получил проблеми с главния двигател, а в машинното отделение е започнала да прониква морска вода.

На следващия ден след 5 часова борба, балкера е бил изхвърлен на плажа, а екипажа евакуиран с катери на сушата. Веднага след аварията местните власти са изразили загриженост за опасността от намиращите се на борда товари, в това число и нефтопродукти.

Сегашното развитие на ситуацията показва, че нефтопродуктите от „SELI 1″ не са изтеглени. Сега те започват да изтичат, нанасяйки вреди на екологията и създаващи реална опасност за АЕЦ “Кьоберг”. Персонала на централата предприема необходимите мерки, за да намали опасността от приближаващото нефтено петно. Технически подробности за сега не се съобщават.

Между другото, на тази АЕЦ е станала още една нещатна ситуация. Поради повреда на една от помпите, автоматично е бил спрян втори енергоблок. Причините все още се изясняват.Като първи обяснения се прокрадва информация за прегряване на двигателя или отказ на КИПовската апаратура.

АЕЦ “Кьоберг” (Koeberg) има 2 блока с реактори PWR по 900 MW електрическа мощност всеки. Блоковете са пуснати в експлоатация през 1984 и 1985 година. Това е единствената АЕЦ на африканския континент.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари