ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Фукушима – изтичане на 5,5 тона радиоактивна вода

14.02.2024

TEPCO съобщи за инцидент, станал на 7 февруари 2024 г. в авариралата атомна електроцентрала Fukushima Daiichi (Япония).

Приблизително в 852 часа местно време (252 часа московско време) служител на фирма възложител откри теч от вентилационния отвор на инсталация за пречистване на замърсена вода от цезий.

 

 

Местоположение на теча. Илюстрация: TEPCO.

Отворът е предназначен за изпускане на водород, който се образува вътре в инсталацията.

Компанията пояснява, че тази инсталация, която TEPCO нарича „втората“, не е работила по време на инцидента. Измива се с филтрирана вода за последваща проверка на фитингите.

При приблизително 910 главният клапан беше затворен. Шест минути по-късно служители на TEPCO потвърдиха, че устройството е спряло да тече.

Изтичащата вода е попаднала върху металните пластини, разположени под апаратите. Общо TEPCO изчислява, че са изтекли около 5,5 тона вода.

Този обем вода може да съдържа активност до 22 милиарда бекерела (около 0,6 Ci). Източникът на активност са по-специално изотопи на цезий и стронций.

„Има възможност водата да е навлязла в почвата през пролуките между металните плочи под точката на изтичане“, се казва в изявление на компанията.

Компанията обяви, че ограничава достъпа до мястото на инцидента от съображения за сигурност. Компанията планира също да събере и отстрани почвата от мястото на теча.

Показанията на датчиците на системата за радиационен мониторинг на прах, разположена в близост до мястото на инцидента, се увеличиха за кратко. TEPCO казва, че увеличението на показанията е в рамките на нормалните статистически колебания. Показанията вече са се нормализирали.

Причините за инцидента се установяват, съобщиха от ТЕПКО.

Източник: http://atominfo.ru/newsz07/a0180.htm

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари