ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Инспектори на МААЕ начело с Рафаел Гроси пристигнаха в Запорожката АЕЦ

07.02.2024

Нов екип от инспектори на МААЕ начело с Рафаел Гроси пристигна в Запорожката АЕЦ Заедно с Рафаел Гроси на станцията пристигна 16-ият екип от инспектори, състоящ се от 4 души, който ще замени предишния. Директорът на централата Юрий Черничук информира делегацията на МААЕ за текущото състояние на станцията.

 

 

Това е четвъртото посещение на ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси в Запорожката АЕЦ. Първият се проведе на 1 септември 2022 г. След него на гарата остават няколко агентурни специалисти, които се сменят на ротационен принцип.

Пет от шестте реактора на Запорожие остават в режим на студено спиране, докато енергоблок № 4 е в режим на горещо спиране за производство на пара и топлина, включително за близкия град Енергодар, където живеят повечето служители на Запорожката АЕЦ. Специалистите на станцията осигуриха пускането в експлоатация на мобилна пускова и резервна котелна централа, която ще осигури на Запорожката АЕЦ пара за собствените си нужди.

След разрушаването на язовира на язовир Каховка през юни 2023 г. специалистите на централата приложиха редица превантивни допълнителни мерки за осигуряване на устойчиво водоснабдяване.

За презареждане на бризгалните басейни са направени 11 допълнителни сондажа.
За да се осигури охлаждащата вода на АЕЦ Запорожие, се проучва възможността за осигуряване на попълване на охладителния басейн от Днепър.

Директорът на Запорожката АЕЦ Юрий Черничук отбеляза, че станцията разполага с достатъчно квалифициран персонал, за да осигури безопасна работа на станцията.

Рафаел Гроси подчерта по време на посещението, че основната съвместна задача е осигуряването на ядрена безопасност и сигурност на Запорожката АЕЦ. И оценява положително съвместните усилия, насочени към това.

Източник: https://energyland.info/news-show-tek-atom-253138

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари