ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Fortum и Rolls-Royce SMR проучват ядрената енергетика във Финландия, Швеция

24.03.2023

Финландският Fortum и британският Rolls-Royce SMR съвместно ще проучат възможностите за разполагане на малки модулни ядрени реактори (SMR) във Финландия и в Швеция, се казва в изявление на Fortum във вторник.

 

 

 

Fortum миналата година стартира двугодишно проучване на SMR, както и конвенционални големи реактори във Финландия и Швеция, и също така работи с френската EDF, шведската Karnfull Next и финландската Helen в допълнение към Rolls-Royce SMR.
„Всяко потенциално инвестиционно решение ще бъде взето на по-късен етап“, каза Fortum.

SMR технологията привлича интерес, тъй като страните се стремят да разширят нисковъглеродното, гъвкаво производство на електроенергия, за да се справят с нарастващото търсене на електроенергия, докато мащабните ядрени проекти с огромни първоначални разходи се борят да привлекат инвестиции.

Rolls Royce разработва няколко потенциални SMR обекта във Великобритания, където правителството стартира конкурс за финансиране.

В скандинавските страни шведската компания Vattenfall също обмисля изграждането на два SMR в съществуващи ядрени обекти.

Източник: https://www.reuters.com/business/energy/fortum-rolls-royce-smr-explore-nuclear-power-finland-sweden-2023-03-21/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари