ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД – “Westinghouse” – подробности за договора

04.09.2012

 След традиционно бедната информация относно сключения договор за пред-проектно проучване в българските СМИ и отсъствието на такава на сайта на АЕЦ “Козлодуй” („АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД все още няма собствен сайт) ви предлагам да прочетете какво пише по въпроса в авторитетния американски ядрен портал Nuclear Street. Специално изчаках една седмица да не би някой в България да осветли темата, но не би.

Westinghouse сключи договор за Предпроектно проучване на хибриден ядрен енегоблок в АЕЦ «Козлодуй»

Westinghouse Electric Company обяви днес (27 август), че е сключила с българската „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД договор за извършване на проучване за технико-икономическа обосновка на потенциален седми блок в АЕЦ “Козлодуй”.

Необходимото проучване ще обхване два потенциални проекта:

Първият - реактор ВВЭР, като се използва вече поръчаното оборудване за ядрения остров, заедно със системи за контрол и управление (I & C), както и гориво на  Westinghouse, и турбинен остров на Toshiba Corporation.

Вторият - построяване и експлоатация на енергоблок с реактор тип PWR (с вода под налягане) и електрическа мощност 1000-1200 MW.

„Уестингхаус“ ще извърши това проучване за „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД базирайки се на своя опит в АЕЦ „Козлодуй“ и други блокове с ВВЭР. Обхватът на предпроектното проучване (технико-икономически анализ) включва оценка на площадката, радиоактивните отпадъци (РАО) и управление на отработеното ядрено гориво (ОЯГ), повторното използване на съществуващата инфраструктура и съоръжения, лицензиране, местните икономически аспекти, както и рентабилността на двата потенциални проекта.

Атомната електроцентрала „Козлодуй“ има отлични показатели за експлоатация и безопасност, което дава здрава основа за построяване  на допълнителен енергоблок на площадката.

„Уестингхаус имаше удоволствието да бъде избрана в този конкурентен подбор на ядрените доставчици“, – каза Yves Brachet, президент на “Westinghouse” за Европа, Близкия Изток и Африка.

„Очакваме с нетърпение да се оцени потенциала на нашите модерни и доказани I & C продукти и гориво за реактори ВВЭР за реализиране на проекта. Нашият 20 годишен опит с оперативните звена в Козлодуй и постоянното ни присъствие на площадката, за да осигуряваме помощ от световна класа ни поставя в уникалната позиция – да можем да предоставим на клиента решение за завършване на проектирания с ВВЭР енергоблок.”

Източник: http://nuclearstreet.com/nuclear_power_industry_news/b/nuclear_power_news/archive/2012/08/27/westinghouse-awarded-contract-for-feasibility-study

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари