ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Framatome зареди за първи път в света пълна касета с PROtect толерантно гориво в действащата АЕЦ Calvert Cliffs

05.11.2021

Framatome обяви на 2 ноември, че първата му 100% аварийно-устойчива горивна сборка ATF е доставена в атомната електроцентрала на Exelon Generation „Calvert Cliffs“ в Мериленд, САЩ.
Касетата, която компанията нарече „първата в ядрената индустрия“, беше заредена в реактора PWR на втория блок на тази атомна електроцентрала по време на скорошния ППР.

 

 

Оловната горивна сборка (С-ТВС) съдържа 176 хромирани топлоотделящи елементи и „таблетки“ с повишено съдържания на хром и е разработен с финансовата подкрепа от Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) по програмата Framatome PROtect.

„Зареждането на първата пъла аварийно-устойчива горивна сборка е огромен крайъгълен камък за Framatome и цялата ядрена индустрия“, каза Лайънел Гиф, старши изпълнителен вицепрезидент на подразделението за гориво на Framatome.

Първата пълна горивна сборка се основава на предишна работа, която включваше приключването на 18-месечни тестове на горивния цикъл С-ТВС в Съединените щати и Швейцария. Сборката е произведена в производствената база на Framatome в Ричланд, Вашингтон по договор от 2019 г. с Exelon Generation.

ATF – подробности

Конструкциите на толерантно ядрено гориво ATF, имат за цел да подобрят производителността по време на нормална работа на атомните електроцентрали и да дадат на операторите повече време да реагират в случай на загуба на активно охлаждане.
Такива горива могат да включват използването на нови материали и конструкции за облицовка на топлоотделящите елементи и горивните таблетки.

Framatome, GE/GNF и Westinghouse разработват ATF концепции за реактори с лека вода с финансиране от Министерството на енергетиката на САЩ, а горивната компания ТВЭЛ разработва ATF за използване в руски и западни реактори ВВЭР.

Framatome твърди, че неговата хромирана обвивка PROtect ATF и таблетки с високо съдържание на хром са по-устойчиви на температурни промени в активната зона на реактора, увеличавайки времето на задържане, като същевременно намаляват корозията и производството на водород при условия на висока температура.

„Използването на това гориво демонстрира нашия непрекъснат ангажимент към иновациите и търсенето на нови технологии, които ще увеличат надеждността, като същевременно поддържат нашите изключителни стандарти за експлоатация и производителност“, каза Том Хааф, вицепрезидент на Calvert Cliffs NPP.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/11/03/119161

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари