ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европа – Цените на електроенергията се покачват поради бездействащи вятърни паркове

19.09.2021

В Европа цените на електроенергията са се увеличили няколко пъти и са достигнали многогодишни рекорди поради липсата на вятър за генериране на вятърна енергия, както и на фона на намаляващите обеми на доставки на природен газ.

 

Поради стабилното спокойно време, според енергийната компания National Grid, вятърните паркове (ВЕЦ) във Великобритания в понеделник, 13 септември, успяха да осигурят само 4,9% от производството на електроенергия при средногодишна норма от 18%.

Според аналитичната компания ICIS, във Великобритания цената на мегаватчас се е увеличила почти три пъти от началото на август и почти седем пъти от септември 2020 г., достигайки 331 евро, счупвайки рекорда от 1999 г.
В тази връзка енергийните блокове на въглища, които се планират да бъдат затворени във Великобритания през следващите години, също повишиха продажните си цени.

В Германия цената на мегаватчас се повиши с 30% през месеца, до близо 130 евро.

Ситуацията се влошава от спада на доставките на природен газ от Русия и рекордно ниската заетост на европейските подземни газохранилища (ПХГ).
Карлос Торес-Диас, ръководител на пазарите на електроенергия и газ в консултантската компания Rystad Energy, заяви пред Financial Times, че покачването на цените на електроенергията съвпада и с повишената конкуренция в Азия за доставки на втечнен природен газ (LNG). Експертът отбеляза, че рекордните цени на електроенергията се обясняват единствено със ситуацията на пазара на суровини, а не с динамиката на потреблението.

Трябва да се отбележи, че днес, в холандския газов хъб TTF, цената на октомврийските фючърси на газ е счупила няколко исторически рекорда през деня, като първо е счупила репера от 730 долара. за 1 хиляда кубически метра м, а до края на деня цената за 1 хиляда кубически метра. м. достигна 760 долара.

Източник: https://elektrovesti.net/77231_v-evrope-rezko-vyrosli-tseny-na-elektrichestvo-iz-za-prostoya-vetrovykh-elektrostantsiy?preview=1

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари