ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Предстои зареждането с гориво на четвърти блок на Калининската АЕЦ

15.10.2011

Определена е датата за зареждане на четвърти блок на Калининската АЕЦ с ядрено гориво – 19-20 октомври.

В края на ноември 2011 г. генераторът на блока ще бъде включен в паралел със системата.

Държавният договор за строителство на четвърти блок на Калининската АЕЦ е сключен в средата на 2007 г., а през ноември същата година е положен първият кубически метър бетон. През лятото на 2011 г. вече се изпълняват технологични операции – хидравлични изпитания на оборудването на първия кръг на реакторната установка по отношение на плътност, якост и се правят циркулационни промивки. Извършена е ревизия на оборудването и гореща обкатка на реакторната установка. Предвидени са и допълнителни мероприятия.

Александър Локшин, първи заместник на генералния директор на държавната корпорация „Росатом“ отбелязва: “Преди всичко това са авариен дизелов генератор, мотопомпи, т.е. всичко това може да се направи бързо и ние ще на направим най-напред а 4-ти блок на Калининската АЕЦ.”

Изпълнението на графика за построяването на блока и хода на пусконаладъчните работи се изпълняват под контрола на предствители на държавната корпорация „Росатом“ и ОАО „Концерн Росэнергоатом“. По думите на ръководството на компанията има изоставане от графика, но то е незначително и се измерва в дни. Тези и други въпроси са обсъждани на срещите с колективите на атомната централа.

Евгений Романов, генерален директор на ОАО „Концерн Росэнергоатом“, казва: „Усещанията са най-позитивни. Това са мислещи, умни, добри, грамотни хора, милеещи за централата, милеещи за града, милеещи за страната. Ето това е главното усещане“.

Четвърти блок на Калининската АЕЦ ще бъде въведен в промишлена експлоатация през 2012 г.

Източник: http://tver.rfn.ru/rnews.html?id=30984&cid=7

 

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари