ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия строи нов цех за обогатяване на уран

15.10.2011

Институтът за наука и международна безопасност ISIS (неправителствена организация, базирана в САЩ) публикува доказателства за разширяване на мощностите за обогатяване на уран в Индия.

Институтът представя спътникови снимки на обекта „Rare Materials Plant“ (RMP) в Майсор, Индия, където се провеждат дейности по обогатяване на уран.

На фотографиите от 28.02.2011 г. се вижда строителството на ново здание на площадката с приблизителни размери 210 на 150 метра. Според експертите на ISIS този обект е цех за обогатяване на уран.

По-рано директорът на Центъра за ядрени изследвания Хоми Баба (BARC) д-р Р.К.Синха публично призна, че Индия “строи нов завод за обогатяване на уран”. Досега обаче не беше известно, коя площадка е имал предвид – съществуващата в Майсор или планираната в Читрадург.

Експертите от ISIS сравняват февруарските снимки на площадката в Майор с аналогични, направени през 2010 г. 

 

Миналата година още не е имало здания, обаче на площадката е имало изкопни работи.

Изхождайки от размерите на новия цех, експертите предполагат, че в него ще бъдат монтирани повече центрофуги, отколкото във вече намиращият се на площадката цех с размери 130 на 130 метра.

Освен това, въз основа на анализа на данните за опитите на Индия да внася материали и оборудване за ядрената си програма експертите са стигнали до извода, че скоро Индия ще е в състояние да въведе в експлоатация от 2000 до 3000 нови центрофуги, с други думи да удвои парка от центрофуги в завода RMP. Експертите оценяват производителността на всяка нова центрофуга на 5-7 ЕРР/година.

Заводът RMP е разположен на 19 км от град Майсор. Той се състои от разделителни мощности и предполага се мощности за конверсия на урана. Точната дата за въвеждането на завода в експлоатация не се съобщава, но се предполага, че това е станало в началото на 90-те години на миналия век.

Конструктивно индийските центрофуги приличат на тези, който използваше концернът URENCO в Западна Европа през 70-те години на миналия век. 

Материалите и оборудването за строителството на завода са доставяни от фирми от Германия, Швейцария и Франция. Общото количество на центрофугите, работещи в RMP, е поверителна информация, но по оценка на експертите, става дума за 2000-3000 машини.

 

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари