ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия планира да построи нов ядрен реактор в Пюхяйоки

15.10.2011

Миналата седмица беше обявено строителството на втората в района на Баренцово море ядрена електроцентрала. Компанията Fennovoima обяви мястото на строителството на третата финландска АЕЦ.

 

Новата АЕЦ в община Пюхяйоки, на юг от Оулу, ще стане втората атомна електроцентрала в района на Баренцово море. Първите реактори (ВВЕР-440) на Колската АЕЦ на територията на Русия са пуснати през 70-те години на миналия век.

 

Обявлението на компанията Fennovoima съвпадна с потвърждението на шефа на “Росатом” Сергеем Кириенко, че през 2015 г. се планира да започне строителството на втора АЕЦ недалеч от град Полярные Зори на Колския полуостров. Новата руска АЕЦ може да бъде предадена за експлоатация през 2020 г.

 

Активисти от природозащитните организации на Финландия, както и от северна Русия, излизат с протести против строителството на новата АЕЦ в Пюхяйоки.

 

- Ядрената енергия като цяло не е най-добрият изход от положението. Вече станахме свидетели колко висок е този риск. Фактът, че финландската енергетика въобще не се движи в посоката, която са избрали много други европейски страни, буди безпокойство – заявява координаторът на Greenpeace Tapio Laakso по време на интервю за Helsingin Sanomat.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари