ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първата атомна електроцентрала в Египет ще се състои от 4 енергийни блока с реактори тип ВВЭР-1200

13.04.2021

Египетският министър на електроенергетиката и възобновяемите енергийни източници Мохамед Шейкър и първият заместник генерален директор по ядрената енергетика на държавната корпорация Росатом, президент на АО ИК «АСЭ» Александър Локшин посетиха строителната площадка на АЕЦ Ел-Дабаа на работно посещение.

Като част от делегацията те бяха придружени от председателя на Управлението за атомни електроцентрали (NPPA) Амгед Ел-Вакил, председателя на Управлението за ядрен и радиационен контрол (ENRRA) Сами Атала, както и от ръководството на инженерния отдел на въоръжените сили на ARE, представители на египетското министерство на техническото образование, проектни екипи на инженернинговия дивизион на държавна корпорация „Росатом“ и NPPA.

 

 

 

По време на посещението делегацията посети строителната площадка на енергоблоковете, където изслуша доклад за текущото състояние на работата, а също така инспектира пристанищните съоръжения, които се планира да се използват за транспортиране на тежко оборудване за атомни електроцентрали . Освен това почетните гости посетиха грдчето за пребиваване на руския персонал, работещ в съоръжението. Там посетиха типичен апартамент, спортен център, училище и детска градина.

Посещението завърши с посещение в Техникума по ядрени технологии в Ел-Дабаа, където делегацията бе посрещната от помощник-министъра на техническото образование Амр Басила, а учениците поздравиха членовете на делегацията на арабски, английски и руски език. Гостите разгледаха класните стаи и разговаряха с учениците.

За справка

Атомната електроцентрала El-Dabaa е първата атомна електроцентрала в Египет, построена в град El-Dabaa в провинция Matruh на брега на Средиземно море, на около 300 км северозападно от Кайро.

 

АЕЦ ще се състои от 4 енергийни блока с мощност 1200 MW, всеки с реактори тип ВВЭР -1200 от поколение 3+. Това е технология от последно поколение, която вече има референции и работи успешно.
В Русия има четири блока с реактори от това поколение: по два реактора – на площадките на атомните електроцентрали в Нововоронеж и Ленинград.
Извън Русия през ноември 2020 г. към енергийната мрежа беше свързан един енергоблок с реактор VVER-1200 в Беларуската АЕЦ.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-211834

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари