ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – АЕЦ „Тянван” – Завършиха горещите изпитания на шести блок

07.01.2021

Изпитанията, които симулират температурите и налягането, на които ще бъдат подложени системите на реакторната установка при нормална експлоатация, са завършени в блок 6 на атомната електроцентрала Тянван в китайската провинция Дзянсу.
Енергоблокът с реактор ACPR1000 трябва да влезе в търговска експлоатация до края на тази година.

 

 Tianwan units 5 and 6 (Image: CNNC)

Горещите функционални изпитания на на шести блок започнаха на 28 ноември.
Тези тестове включваха повишаване на температурата на системата за охлаждане на реактора и извършване на цялостни тестове, за да се гарантира, че оборудването по първи контур и системите за безопасност работят правилно.
Извършено преди зареждането с ядрено гориво, такова изпитване симулира термичните условия на работа на електроцентралата и проверява дали ядреният остров и конвенционалното оборудване и системи отговарят на проектните изисквания.

Тези тестове са завършени на 29 декември, съобщи Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) на следващия ден. „Целият процес на горещи тестове беше добре управляван и безпроблемно свързан с различни изпитания и всички тестове бяха успешно завършени“, се казва в него.

За справка

Студените функционални тестове – които се провеждат, за да се потвърди дали компонентите и системите, важни за безопасността, са правилно инсталирани и готови да работят в студено състояние – са завършени в Tianwan 6 на 4 октомври.
Основната цел на тези тестове беше да се провери непропускливостта на първи контур.

Блокове 5 и 6 – Tianwan Phase III – разполагат с реактори ACPR1000.
Първият бетон, беше излят на пети блок на 27 декември 2015 г., а този на шести блок  - на 7 септември 2016 г.
Пети енергоблок влезе в търговска експлоатация през септември миналата година, като блок 6 се очаква да го последва до края на 2021 година.

Първите четири блока на площадката, които започнаха търговска експлоатация между юни 2007 г. и декември 2018 г., са с реактори ВВЕР, доставени от Русия, както и седмият и осмият, за които беше подписан общ договор през март 2020 г.

АЕЦ „Тянван” е собственост и се управлява от Jiangsu Nuclear Power Corporation, съвместно предприятие между CNNC (50%), China Power Investment Corporation (30%) и Jiangsu Guoxin Group (20%).

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Hot-testing-completed-at-sixth-Tianwan-unit

Tags: , ,

One Response to Китай – АЕЦ „Тянван” – Завършиха горещите изпитания на шести блок

  1. Красимир Христов on 07.01.2021 at 0:12

    В света на ВВЕР описаните „горещи изпитания“ се наричат „гореща обкатка“.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари