ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Американската X-energy подписва споразумение с Hatch за насърчаване развитието на ММР

28.09.2020

Базираната в САЩ X-energy продължава да популяризира своя малък модулен реактор Xe-100 (SMR) за разполагане в Канада.
На 21 септември компанията подписа споразумение за сътрудничество за управление на проекти с Hatch Ltd за операции в Канада и по света.

 

 

 

„Чрез това споразумение X-energy и Hatch ще работят заедно, за да създават бъдещето на чистата енергия тук, в Канада и по света“, каза Катрин Мошонас Коул, ръководител на X-energy за Канада.

„Дизайнът на Xe-100 може да бъде катализатор за създаването на канадска индустрия за SMR, която ще осигури глобално лидерство в постигането на тази цел“, казва Мошонас Коул. „Имаме щастието да работим с канадски компании като Hatch, които споделят нашата визия за по-добро бъдеще.“

Hatch е глобална компания за проектиране и управление на проекти, основана в Онтарио, Канада преди 65 години.
Съгласно споразумението Hatch ще предостави технически услуги, които да помогнат на X-energy да придвижи проекта Xe-100 SMR напред, както и свързана инженерна работа, необходима за планиране на специфична за обекта инфраструктура за потенциални проекти в Канада, САЩ и извън нея.

X-energy навлиза на канадския пазар през 2019 г. с развитието на Xe-100 с опции за внедряване в близко бъдеще. Тази година X-energy си партнира с Канадската комисия за ядрена безопасност (CNSC), за да започне VDR фаза 1 и 2 за Xe-100.

Важни подробности

Xe-100 е конструкция на SMR с мощност 80MW (с възможност за разширение до четири енергоблока с обща мощност 320MW), който може да служи на множество цели -  за производство както на електрическа, така и на неелектрическа енергия.

Малката АЕЦ може да бъде интегрирана в големи регионални енергийни системи като базов и регулиран от натоварване нисковъглероден енергиен източник, за да се оптимизира използването на възобновяеми енергийни източници с ниски емисии и други чисти енергийни източници.

Централата ще може да осигури цялостно решение за самозадоволяване на отдалечени населени места, като им осигури електроенергия, както и други енергийни приложения, включително централно отопление и обезсоляване на водата.
Xe-100 е насочен и към развитие на инфраструктурата, включително производство на водород, добив на полезни изкопаеми и други проекти на отдалечени обекти.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/09/25/107285

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари