ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран – „Гепардите на родината” поеха отговорност за пожара в ядрения обект Натанз

05.07.2020

Групировката, наричаща себе си „Гепарди на родината“, е поела отговорност за пожара в ядрено съоръжение в Иран, съобщи персийската служба на BBC.

 

 

В ВВС е получен имейл, в който групата обяви отговорността за пожара. Гепардите на родината заявиха, че са избрали Натанз, защото там има наземни съоръжения, за които на иранските власти е по-трудно да скрият щетите отколкото на подземните обекти.

Членовете на групата заявиха, че тя се състои от бивши членове на иранските сили за сигурност, които са решили да се бият срещу властите.

Западните медии твърдят, че е трудно да се провери точността на писмото, тъй като тази групировка никога не е споменавана досега.

Агенция Associated Press, позовавайки се на западни експерти, по-рано съобщи, че пожар в иранския завод за обогатяване на уран в Натанц вероятно е възникнал в новия завод за монтаж на центрофуги. Това се доказва от данни, получени от сателитни снимки.

Представителят на Иранската организация за атомна енергия (OAEI) Беруз Камалванди съобщи, че инцидентът е повредил сграда в строеж в близост до ядреното съоръжение в Натанз.

По-късно иранските медии публикуваха снимки на тухлена сграда с белези, характерни за пожар, покривът на сградата е унищожен. Отломките на земята могат да означават, че пожар е бил предшестван от експлозия, посочва агенцията.

От МААЕ заявиха, че знаят за пожара.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/07/03/105083

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари