ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТВЭЛ споделя опита си за преминаване към дистанционна работа

29.04.2020

За няколко дни ТВЭЛ прехвърли повече от 1,5 хиляди служители на дистанционна работа – програмата за трансформация на функциите ускори административните процеси в дивизиона.

 

 

До средата на април повече от 1,5 хиляди от близо 3 000 служители на офиса на ТВЭЛ получиха отдалечен достъп до корпоративните системи. „Когато през март стана ясно, че карантината ще бъде въведена до дни, ние бяхме едни от първите, които получихме набор от необходимо оборудване“, коментира Сергей Чекулаев, директор на отдела за логистика на ТВЭЛ на страницата си във Facebook.

От ТВЭЛ са уверени, че успяха бързо да преструктурират работата си благодарение на програмата за трансформация на функциите (ПТФ). Целта и е да се увеличи скоростта на вземане на решения, да се подобри качеството им, да се намалят разходите за административни функции.

ПТФ е въведен във всички 12 основни предприятия на дивизиона. Програмата има 22 функции (сигурност, инвестиции, обществени поръчки, маркетинг, планиране на производството и др.).
До края на 2019 г. две трети от тях бяха трансформирани. Времето на протичане на процесите се намалява с 8–33%. Ефектът от трансформацията на функциите в ТВЭЛ е оценен на 349 милиона рубли.

Например дейностите по възлагане на обществени поръчки бяха поети от отдела за услуги, създаден по време на въвеждането на ПТФ в департамента на Сергей Чекулаев. Служителите на IT департамента не отделяха времето си за процедури за възлагане на обществени поръчки. „Екипът разработва технически спецификации и приема окончателните договорни документи, те не се разсейват от процедурите за възлагане на обществени поръчки“, потвърди директорът по дигитализация Евгений Гаранин.

„Насочихме всичките си усилия и време за решаване на организационни проблеми, получаване и предоставяне на достъп, настройване на ресурсите и подкрепа за прехвърлянето на потребителите на отдалечена работа“. Служителите, които работят дистанционно, могат да поискат техническа поддръжка денонощно. Решенията за закупуване се оформят възможно най-оперативно. В резултат на това оборудването за отдалечените работни места в района на Москва е закупено само за три дни. Обикновено това отнема около месец.

Първите дни IT-службите на горивния дивизион работеха почти денонощно: „качваха“ софтуера на работните станции, даваха им инструкции и помагаха за настройването на корпоративните системи, свързвайки се с компютрите на служителите, ако е необходимо.

Блокът „Човешки ресурси” (HR) подкрепяше служителите, които се преместват на дистанционна работа. В процеса на трансформация той се превърна в мултифункционален център, единен прозорец за предоставяне на услуги.
Всички необходими документи, информация, инструкции и препоръки от отдела за управление на персонала, служителите получават почти нон-стоп. В резултат на това първите 160 души успяха да преминат на отдалечена работа за два дни. Преди внедряването на ПТФ това би отнело около две седмици.

Успешните примери за Обществените поръчки и Човешките ресурси (HR – Human resources) подтикват и други специалисти да се подобряват. Например, юристи, финансисти и специалисти по възлагане на обществени поръчки се договориха за нов регламент относно взаимодействието при разработването на типови документи, за да се намали времето за одобрение на типовите договори.

„Може би, засега самите ние не разбираме напълно потенциала на Програмата за трансформиране на функциите (ПТФ). В контекста на организиране на дистанционната работа тя се отваря все повече и повече”, заключава Евгения Сидоренко, вицепрезидент по корпоративните услуги.

Подробности на: http://strana-rosatom.ru/2020/04/28/

Б.Р. – Понеже, според мен, терминът HR не се разбира напълно от колегите, които не се занимават пряко с управленска дейност си позволявам да споделя за обща култура:

Human resources – Човешките ресурси се използват за описване както на хората, които работят за компания или организация, така и на отдела, отговарящ за управлението на ресурсите, свързани със служителите.
Терминът човешки ресурси е въведен за първи път през 60-те години на миналия век, когато стойността на трудовите отношения започва да привлича вниманието и когато понятия като мотивация, организационно поведение, оценки и подбор започват да се оформят.

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари