ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – Игналинска АЕЦ – затруднения при извеждането от експлоатация

09.07.2012

Донорите на Игналинската АЕЦ оказват натиск върху Литва да договори доставките на несертифицирано оборудване, като в противен случай заплашват да спрат финансирането на проектите по затварянето и.

Ако до 15 юли администрацията на ИАЕЦ не се договори формално с консорциума от германски компании Nukem Technologies и GNS за това, как да се реши проблема за годността на доставяните контейнери за отработило ядрено гориво (ОЯГ), финансирането на проекта със средства от международните донори може да бъде спряно. Това заявление на Еврокомисията (ЕК) беше огласено в средата на миналия месец на асамблеята на Международния фонд за закриване на ИАЕЦ, която се проведе в Лондон.

Б.Р. Информацията е от агенция  BNS, която цитира деловия вестник Verslo žinios.

Шефът на департамента по ядрена енергетика на генералния директорат по енергетика на ЕК Петер Фарос е заявил, че понеже ИАЕЦ не е в състояние да се договори с подизпълнителите за построяването на временно хранилище за ОЯГ, да реши въпросите за годността на контейнерите и крана, а също така поради невъзможността на централата да изясни параметрите на ОЯГ, се губи смисъл от по-нататъшна реализация на проектите по закриване на ИАЕЦ, а също и на комплекса за преработка и съхраняване на твърди РАО.

Един от експертите, който е наясно с работите около централата, счита че на такива заявления на ЕК трябва да се гледа по-спокойно.

“Не Фарос, още повече, не неговите подчинени решават, кога да финансират затварянето на ИАЕЦ. Кога ще се спре или прекрати финансирането е политически въпрос, такива последни заплахи (до 15 юли) в този проект имаше много”, – казва експертът за деловият вестник Verslo žinios. Според него, Международният фонд за подпомагане на закриването на ИАЕЦ е “мъртва структура, която отдавна трябваше да бъде разпусната”.

От ИАЕЦ твърдят, че 150 контейнера произведени от консорциума GNS, 4 от които са вече на територията на централата, не отговарят на техническите условия (ТУ) на проекта и нямат необходимите сертификати.

В края на миналата година ИАЕЦ и Министерството на енергетиката се съгласиха да покрият дефицита във финансирането на строителството на комплекса за преработка и съхраняване на твърди РАО на стойност 78 милиона евро.

Отдавна в страната се вихри информационна кампания против изпълнителя на проекта – немската компания с руски капитал Nukem Technologies. Литовските медии пускат слухове, че компанията не се разплаща с партньорите си, вследствие на което работите на обекта са спрени. Говори се, че компанията Vėtruna е напуснала обекта, а германците трескаво търсят нови подизпълнители. Никоя литовска компания не иска да си има работа с тях. От самата Nukem Technologies отричат тези слухове, казвайки, че се водят преговори, но по-подробни сведения не се дават.

Източник: ИА REGNUM

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари