ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Вятърна енергетика – рекорден обем на поръчките през 2019 година

17.03.2020

Според изчисленията на консултантската компания Wood Mackenzie, през 2019 година в света беше постигнат рекорден обем поръчки за вятърни турбини. Общата им е мощност е почти 100 GW. Това е с 39 GW повече в сравнение с 2018 година.

 

 

 

В парично изражение поръчките за 2019 г. се оценяват на 78 милиарда долара.
Според WoodMac близо 25 милиарда долара от тази сума са дошли през четвъртото тримесечие.

В отчета се казва, че Китай е осигурил половината или 50 GW от поръчките.
Глобалните поръчки за офшорни вятърни турбини достигнаха 17 GW през миналата година. В този сегмент Китай зае 76% от пазара.
Компаниите в азиатско-тихоокеанския регион, с изключение на Китай, за първи път за година поръчаха повече офшорни турбини от европейците.

Авторите също така отбелязват, че нараства търсенето на наземни вятърни турбини с единична мощност над 4 MW.
Обемът на поръчките в този сегмент се е увеличил с 202% в сравнение с 2018 г. Само Китай е поръчал такива вятърни турбини с обща мощност 8 GW.

Според WoodMac Vestas е лидер сред производителите. Портфейлът от поръчки, получени от компанията през 2019 г., достигна почти 18 GW.

Не се знае дали купувачите ще изпълнят задълженията си по всички тези поръчки, настоящата епидемия може да направи корекции.
Независимо от това наблюдаваме огромно увеличение на бизнес активността в индустрията, което ни позволява да прогнозираме увеличаване на темповете на развитие на световната вятърна енергетика.

И още нещо

Според новата прогноза на консултантската компания Navigant Research „Global Global Energy Energy Overview”, в периода 2019-2028 година в света ще бъдат пуснати в експлоатация 627 GW нови вятърни мощности, което надвишава инсталираните мощности, през цялата история на вятърната енергетика до края на 2018 година.

Източник: https://elektrovesti.net/70025_vetryanye-turbiny-100-gvt-rekordnyy-obem-zakazov-v-2019-godu

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари