ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Криптовалута – Росэнергоатом отваря една от най-мощните майнингови точки в света

13.01.2020

В края на миналия месец Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом” откри минна ферма близо до Калининската АЕЦ в Удомля, която се намира на почти 300 километра северозападно от Москва и ще предложи законни условия за добив на криптовалута.

 

Според Сергей Немченков, ръководител на центъра за данни и дигитални продукти в Росэнергоатом, дъщерно дружество на Росатом, компанията е похарчила над 4,8 милиона долара за изграждането на 30-мегаватна инсталация.

Според Немченков Росэнергоатом не планира да добива криптовалути самостоятелно: компанията ще използва възможността да продава допълнителна електроенергия на големи потребители и да предлага помещения под наем на тяхното оборудване, подобно на центъра за обработка на данни, построен в близост до централата.

„И центровете за обработване на данни, и миньорите (копачите на криптовалута – б.р.) са големи консуматори на енергия със стабилно търсене“, каза Немченков. „За нас това е начин за диверсификация.“

Според МВФ и Световната банка Росатом е първото голямо държавно обединение, работещо в областта на добива на криптовалута в Русия, единадесетата по големина икономика в света.
Плановете на компанията включват отваряне на няколко минни пункта, мощността на които ще надвиши 240 MW, което ще позволи на компанията да се превърне в изявен играч на световния пазар.

За сравнение: китайският майнингов гигант Bitmain, който стартира операции в Рокдейл, Тексас, започва с мощности от 25 до 50 MW.

Очаква се в Удомля, върху парцел от около 65 000 квадратни метра, да бъдат разположени до 30 контейнера, всеки от които може да побере почти 400 отделни компютъра за майнинг.
Токът за миньорите ще струва от 4 до 5 цента на киловатчас, което не е най-ниската цена, която може да се намери в света, тъй като в някои региони на Китай и Казахстан има тарифи под 4 цента. Но особеността на проекта Росэнергоатом ще бъде популяризирането на проекта, на първо място, като легален и надежден начин за извличане на криптовалута.

„Това ще бъде абсолютно бяла сделка“, каза Немченков.

За да намери клиенти, Rosenergoatom сключи споразумение за партньорство с ECOS-M, майнингова компания, която действа като посредник между площадката и миньорите.
Основаната през 2017 г. в Армения, ECOS-M започна изграждането на своето предприятие в близост до ТЕЦ „Раздан“.

Към днешна дата ECOS-M е инсталирал два контейнера в Раздан, но се надява да го разшири значително, тъй като потенциалната мощност на площадката е до 200 MW, според Иля Голдбърг, управител на ECOS-M. Той също така подчерта, че партньорството с Rosenergoatom ще бъде „много удобно и още по-перспективно“ за ECOS-M.

Според меморандума, подписан от Rosenergoatom и ECOS-M, в допълнение към Удомля ще бъдат отворени още четири обекта на Росатом, които могат да бъдат предоставени за експлоатация на миньори през следващите години: два от тях в Сибир, един в Мурманск и друг в Калининград.

Немченков заяви, че едно от тези места, разположено в сибирския град Северск, е особено амбициозен проект: с потенциална мощност до 200 MW.
Очаква се първоначално на площадката след завършване на строителството, коeто е ориентировъчно планиранo за края на 2021 година да бъдат поставени 84 контейнера по 1 MW.

Около 130 MW налична електроенергия чака миньори в близост до Колската и Балтийската АЕЦ и електролизния химически завод в Ангарск.

За Rosenergoatom арендоването на площадки за добив е един от начините компанията да се превърне в основен доставчик на центрове за обработка на данни.

Още подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2020/01/10/100553

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари