ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Глобалното потребление на електроенергия от въглища бележи рекорден спад през 2019 гoдина

27.11.2019

Тази година глобалното потребление на електроенергия от въглища вероятно ще покаже най-големия годишен спад в историята след повече от четири десетилетия почти непрекъснат растеж, пише The Guardian.

 

Очаква се въглищната електроенергетика да покаже 3% спад през 2019 година.
Това е повече от съвкупното производство на електроенергия от въглища в Германия, Испания и Великобритания през миналата година. Такава динамика може да помогне за ограничаване на глобалните въглеродни емисии през тази година.

Зависимостта на Индия от въглищната енергетика ще намалее тази година за първи път от поне три десетилетия, а търсенето на въглищна енергия в Китай ще спре да расте.
Очаква се също, че ще се наблюдава безпрецедентно намаляване на потреблението на въглища в ЕС и САЩ, тъй като развитите икономики преминават към екологично чисти енергийни форми.

През последните почти 40 години годишното производство на въглища в световен мащаб е спадало само два пъти: през 2009 г. след световната финансова криза и през 2015 г. след забавяне на растежа на въглищните централи в Китай на фона на нарастващите нива на замърсяване на въздуха.

Изследване на Центъра за изследвания на енергетиката и чистия въздух, Института за енергийна икономика и финансов анализ и аналитичния център Sandbag UK показва, че въпреки рекордния спад на въглищната енергетика, глобалното потребление на въглища остава твърде високо, за да се постигнат целите в Парижкото споразумение за климата.

Според Международната агенция по енергетика (IEA), световното търсене на енероносители е нараснало с 2,3% през миналата година, което е най-бързият темп през това десетилетие.

 

Слънчевата и вятърната генерация нарастваха с двуцифрени темпове. Това обаче не беше достатъчно, за да задоволи нарастващото търсене на електроенергия в световен мащаб, което също стимулира потреблението на въглища.
В резултат на това глобалните емисии на CO2, свързани с енергетиката, нараснаха с 1,7% до 33 гигатона през 2018 година.

Повече подробности на: https://www.vestifinance.ru/articles/128867

Tags:

One Response to Глобалното потребление на електроенергия от въглища бележи рекорден спад през 2019 гoдина

  1. Росен on 27.11.2019 at 23:51

    Ето тук има специално издание, което представя една родна въглищна ТЕЦ като един от най-чистите източници на електроенергия…
    Толкова поръчково, че нямам думи.
    https://www.24chasa.bg/novini/article/7906918

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари