ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Инспектор на МААЕ е пострадал при радиационен инцидент в белгийски ядрен обект

08.10.2011

Инспектор на МААЕ се оказал въвлечен в инцидент с радиационно замърсяване в белгийски ядрен обект. За това съобщават от прес-службата на МААЕ пред електронното издание AtomInfo.Ru.

Инцидентът е станал в белгийски обект на компанията “Belgoprocess”, разположен в Дессел.

Инспекторът на МААЕ по гаранциите осъществявал щатна инспекция в присъствието на инспектор на “EURATOM” и сътрудник на компанията “Belgoprocess”. Непосредствено след инцидента всички те били евакуирани, подложени на повърхностна дезактивационна обработка и медицински преглед.

Белгийските власти съобщават, че не е имало изтичане на радиация извън пределите на този обект. Дезактивацията на замърсеното помещение ще започне в близко бъдеще.

От уточненията, представени от “Belgoprocess” на местната преса, инцидентът е станал при проверка на работите с плутоний. Трима от пострадалите са подложени на дезактивация и изследване в ядрения изследователски център SCK. Трима други сътрудници, които са се намирали в този момент в съседното помещение не са били облъчени.

В съобщенията на представителите на компанията се казва също, че дозите за външно облъчване са определени веднага. За установяване на стойностите на дозите от вътрешно облъчване ще е необходимо известно време.

Компанията “Belgoprocess” е частна компания, създадена през 1984 г. Тя е дъщерно предприятие на белгийската национална агенция по радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, известна под двойното наименование NIRAS/ONDRAF.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари