ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Президентът на Литва готви нови бариери пред електрическата енергия от БелАЕЦ

17.10.2019

Президентът на Литва Гитанас Науседа внесе в Парламента поправки в законите, насочени към предотвратяване вноса на електрическа енергия от трети страни, където функционират небезопасни ядрени централи. Информация за това е достъпна на уебсайта на литовския лидер.

 

 

„Вносът на електроенергия, произведена по начин, опасен за околната среда и здравето на населението на Литва, представлява заплаха за националната ни сигурност. Ето защо сега е необходимо да се предприемат допълнителни мерки, които биха ограничили доставката на такава електроенергия на територията на Литва “, каза Науседа.

Предлаганите изменения предвиждат незабавното отнемане на издадените разрешителни за внос на електрическа енергия от трети страни, където атомната централа се счита за опасна, и отказът за издаване на нови.

Латвия не се поддава на внушенията

Наскоро министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс обяви, че страната ще може да придобие беларуска електроенергия чрез Русия преди интеграция в европейската мрежа, ако Литва блокира доставките.

- Сега Латвия и Естония могат да купуват електроенергия само през Литва.
Литва има разногласия с Беларус по отношение на атомната електроцентрала в Островец. Литовският парламент прие закон, предназначен да ограничи вноса на електроенергия от Беларус и Русия. Ако тази мярка бъде въведена, Латвия ще получи недостиг на електроенергия, цените и тарифите ще се повишат.
Затова трябва да търсим алтернативни доставчици, докато не синхронизираме електроенергийните си мрежи с Европейския съюз. И това, според нашите оценки, ще бъде през 2025-2026 година. Затова ние в правителството обмислихме възможността за закупуване на ток от Русия, което не изключва възможността да го получи от Беларус.

Подробности на: https://news.tut.by/economics/657611.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари